[ X ]
[ X ]
[ X ]
Reprezentanţii Comisiei Europene, în vizită la postul vamal Leuşeni-Albiţa
24 Noiembrie

Reprezentanții Comisiei Europene (Directorat General Impozitare şi Uniune Vamală al /DG TAXUD), Oficiul European pentru Lupta Anti-fraudă (OLAF), şi reprezentanţii autorităţilor vamale din unele state-membre UE au vizitat postul vamal Leușeni-Albția pentru a se familiariza cu activitatea celui mai important post vamal la frontiera externă a RM cu UE. Această vizită a avut loc în cadrul celei de a 4-a reuniuni a Grupului de lucru privind implementarea Cadrului strategic de cooperare vamală Republica Moldova – Uniunea Europeană, transmite CURENTUL.

Experții UE au făcut cunoștința cu infrastructura și activitatea postului vamal în general, iar mai detaliat au examinat funcționarea liniei speciale de traversare a frontierei în regim prioritar pentru Agenți Economici Autorizați (AEO).

Delegația a avut posibilitate să observe în mod practic procesul de traversare prioritară a frontierei (fără a staționa în rînd) de către AEO, utilizând banda specială, marcată cu semnul de circulație instalat în apropierea zonei de control vamal. De asemenea s-au menționat și alte facilități acordate AEO, precum aplicarea unui număr mai redus de controale, declarare simplificată și vămuire în mod prioritar.

În cadrul vizitei s-a convenit asupra promovării în continuare a unui proiect-pilot privind recunoașterea AEO din UE, astfel încît facilitățile respective să fie acordate și Agenților economici din UE pe baza recunoașterii statutului acestora. Proiectul-pilot de recunoaștere AEO se propune a fi lansat în anul viitor la postul vamal Leușeni-Albița, ceea ce va contribui la fluidizarea procedurii de traversare a frontierei, evitarea aglomerărilor din postul vamal și facilitarea comerțului.

Vizita la postul vamal Leușeni a fost precedată de o ședința membrilor Grupuluid e lucru, desfășurată la Iași, România în cadrul căreia Serviciul Vamal al Republicii Moldova a informat experții europeni privind recentele realizări în domeniul procedurilor simplificate, analizei de risc, activității antifraudă și de promovare a integrității.

În cadrul discuțiilor sa accentuat că colaborarea vamală Moldova-UE devine tot mai strategică prin prisma noilor perspective de integrare europeană, precum și a noilor responsabilități care revin Serviciului Vamal conform Acordului de Asociere cu UE implicit prevederilor privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților