Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, și reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, E.S. Wolf Dietrich Heim au susținut astăzi, o conferință de presă, în cadrul căreia s-au referit la mai multe aspecte ale problemei transnistrene, informează CURENTUL.
Gheorghe Bălan a declarat că, această vizită este un prim semnal, un prim pas al activității Președinției în exercițiu a OSCE pe acest an în domeniul reglementării transnistrene și a dialogului activ în formatul 5+2.
„Am avut un dialog bun, am avut un schimb de păreri cu privire la evoluțiile pe parcursului anului 2016 a procesului de negocieri și a faptului că am reușit să relansăm procesul de negocieri și să trecem la un dialog activ în formatul 5+2. De asemenea, am convenit cu privire la următorii pași care urmează să-i întreprindem în platformele de dialog existente. Am discutat despre prioritățile care le avem în cadrul formatului de negocieri și a priorităților Președinției în exercițiu. Suntem convinși că eforturile noastre comune vor contribui la îmbunătățirea vieții populației”, a precizat el.
Totodată, Gheorghe Bălan a menționat că se dorește ca eforturile acestea să aducă la reglementarea conflictului transnistrean pe parcursul anului 2017. „Însă, fiind realiști, cel puțin sperăm să obținem careva rezultate tangibile pentru îmbunătățirea vieții populație, oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și întreprinderea unor pași concreți care ar contribui la apropierea malurilor și la reintegrarea RM”, a punctat Bălan.
La rîndul său, E.S. Wolf Dietrich Heim a anunțat că vizita este preconizată pentru 3 zile și are un program destul de complex.
„După mine, este foarte bine că întreprindem acești pași și efectuăm această vizită chiar de la începutul anului. Suntem ambițioși, încercăm acum să testăm terenul, să vedem ce se întîmplă pe loc. Suntem pregătiți și dorim să ajungem într-un final la rezolvarea problemei transnistrene în baza suveranității și integrității teritoriale a RM, cu un statut special pentru Transnistria, care ar garanta pe deplin drepturile omului, politici și sociale ale locuitorilor acestei regiuni. Ar fi cazul să vorbim de pași mici, și pe parcursul anului vom putea găsi acele arii de prioritate unde putem obține succese”, a conchis oficialul.
Andriana Cheptine