[ X ]
[ X ]
[ X ]
Renato Usatîi: Noi trebuie să ne pregătim de acțiuni de protest
8 August

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, primar de Bălți, a anunțat că, la începutul toamnei, guvernarea  va folosi toate pîrghiile  pentru a modifica sistemul electoral, iar în 2017 vor  fi organizate alegeri parlamentare anticipate, transmite CURENTUL.

Potrivit www.ru1.md, despre aceasta Usatîi a anunțat pe o rețea de socializare,  unde a spus că, acțiunea de protest va avea loc după Ziua Independenței, care tradițional se marchează la 27 august.

În opinia sa, se pregătește modificarea sistemului electoral, în așa fel, încît  guvernarea să-și poate menține influența.

„Plahotniuc va anunța că, după numeroase consultații cu cetățenii, aceștia și-au exprimat dorința de a avea reprezentantul lor din raion în Parlament, astfel că, după alegerile prezidențiale va fi implementat sistemul electoral mixt.  Se presupune că, din 101 de deputați, 50% vor fi aleși în circumscripții uninominale. Aceasta semnifică că: Plahotniuc vrea să obțină cel puțin 10 deputați pe lista electorală, iar din cei aleși  în circumscripțiile uninominale, urmînd exemplul alegerilor locale,  să obțină încă 30 de mandate. Și iată 40 de mandate din 101. În așa caz, el va   acapara țara pe mulți ani înainte”, a spus Usatîi.

El consideră că, astfel  în 2017 vor fi provocate alegeri parlamentare anticipate.

Renato Usatîi a mai spus că intenționează să  discute și cu alte partide de opoziție participarea la acțiunea de protest.

„Dodon și Năstase  se pregătesc de campania electorală, dar eu cred că noi trebuie să ne pregătim de acțiuni de protest…”, a precizat  politicianul.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților