[ X ]
[ X ]
[ X ]
Renato Usatîi despre citarea la Procuratura Anticorupţie: Este o bătaie de joc
25 Iulie

Preşedintele Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi, primarul municipiului Bălţi s-a prezentat astăzi la Procuratura Anticorupţie, însă nu a dat curs citaţiei pentru a fi audiat de procurori, transmite CURENTUL.

Potrivit liderului PN, această decizie a fost luată în urma discuţiilor cu avocaţii săi.

„În citaţie este scris că materialul este înregistrat în Registrul nr. 2. În el se înregistrează infracţiuni minore. Este o bătaie de joc. Procurorii nu vor să facă nimic, ci doar să arate că ei cică s-au autosesizat. Asta nu este autosesizare, dar o bătaie de joc. Nu am încredere în procuratură, sistemul judecătoresc. Eu am unele probe. Este o doar o acţiune de profilaxie, m-au invitat pentru discuţii”, a declarat Usatîi.

La rîndul său, avocatul Ana Ursachi a confirmat că i-a recomandat lui Renato Usatîi să nu dea curs acestei citaţii.

„Este o sfidare a procedurii legale. Procuratura a înregistrat tot acest cumul de informaţii în Registrul nr. 2, care nu are nimic în comun cu registrul comun al infracţiunilor. Este o mimare a activităţii şi pretinsa autosesizare nu există într-adevăr”, a adăugat Ana Ursachi.

Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari a menţionat că, Renato Usatîi va fi citat repetat pentru audieri.

„Este regretabil că unele persoane fac declaraţii şi aruncă informaţii în spaţiul public referitor la anumite acuzaţii, dar ulterior cînd sînt citaţi pentru a-şi asuma responsabilitatea conform procedurii penale, să fie avertizaţi de răspundere penală pentru denunţ calomnios sau pentru refuzul de a face declaraţii, ei nu vor să se prezinte. Nu pot porni o investigaţie atunci cînd nu îmi sînt clare toate circumstanţele. Registrul nr. 2 este o procedură prevăzută de Codul de procedură penală. Imediat, dacă cetăţeanul Usatîi avea să facă declaraţii, automat se înregistra în Registrul nr. 1. Ulterior el avea să fie audiat în calitate de martor sau, după caz, parte vătămată. Vom avea încă o tentativă de citare”, a afirmat procurorul.

Reamintim că, săptămîna trecută, Renato Usatîi a declarat în cadrul unei emisiuni televizate precum că prim-vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, i-ar fi propus 1,5 milioane de dolari pentru a pleca din ţară pe perioada alegerilor prezidenţiale din această toamnă. A două zi, Procuratura Anticorupţie s-a autosesizat în urma acestor declaraţii şi a trimis o citaţie pe numele lui Renato Usatîi pentru audieri.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților