Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi Regulamentul privind gestionarea fondurilor de urgenţă ale Guvernului, transmite CURENTUL.
„Practica anilor precedenţi atestă că deseori din fondul de rezervă al Guvernului au fost finanţate activităţi şi măsuri care erau previzibile, însă autorităţile publice centrale nu le planificau în bugetele proprii”, a declarat ministrul Finanţelor, Anatol Arapu.
Astfel, în proiectul Regulamentului nou s-a evitat includerea unor măsuri/destinaţii de cheltuieli, pentru finanţarea cărora este posibil de prevăzut alocaţii în bugetele instituţiilor respective, la etapa de elaborare a bugetului.
Modificările de bază prevăd schimbări calitate în procedura de stabilire a eligibilităţii cheltuielilor pentru alocare din fondurile de urgenţă, precum şi de structură, inclusiv, prin divizarea în două fonduri de urgenţă, care au aceeaşi emisiune, dar scopuri şi domenii de acţiune diferite.
Fondul de rezervă prevede finanţarea unor măsuri imprevizibile, care nu a fost posibil de planificat, atunci cînd fondul de intervenţie este destinat înlăturării consecinţelor negative provocate ca urmare a situaţiilor excepţionale.
Altă prevedere nouă este că, pe parcursul anului, volumul aprobat al fondului de intervenţie poate fi suplimentat cu donaţii din partea persoanelor fizice şi juridice.
Proiectul Regulamentului a fost elaborat luînd în considerare practica unor ţări membre ale Uniunii Europene, în special Slovenia, România, cu toate că nu există un model standard în materie de reglementare a fondurilor de urgenţă ale Guvernului.
Adrian Platon