Reformele începute de Serviciul Fiscal de Stat (SFS) în perioada 2014-2015 au adus rezultate tangibile. Pe timp de recesiune economică, răcire a consumului și instabilitate economică, aceste reforme au adus încasări suplimentare de 1,8 – 2,3 miliarde lei la buget, deoarece s-a îmbunătățit interacțiunea cu contribuabilii și s-a redus timpul și costul achitării impozitelor. Concluziile se includ într-un raport de evaluare publicat de Expert-Grup cu suportul Ambasadei Suediei în Republica Moldova, transmite CURENTUL.
Reformele implementate de organul fiscal central al țării cu suportul Guvernului Suediei și a altor donatori (Banca Mondială, FMI, USAID/BRITE și UE), au vizat creșterea eficienței administrării fiscale și stimularea conformării fiscale voluntare prin facilitarea comunicării și interacțiunii între autoritățile fiscale și contribuabili.
În urma acestor inițiative, interacțiunea cu contribuabilii s-a îmbunătățit – prin reducerea numărului de controale, simplificării procedurilor fiscale și dezvoltării serviciilor online, care au accelerat comunicarea, completarea documentelor și procesarea cererilor fiscale. În rezultat, în 2015 numărul declarațiilor fiscale a crescut cu 20% în 2015 față de 2014, iar pentru prima dată în istoria organului fiscal, volumul restanțelor a scăzut – cu 638,7 milioane lei față de 2014.
Totodată, tendințele pozitive au fost reflectate și în clasamentele internaționale. Raportul Doing Business al Băncii Mondiale menționează că numărul de plăți fiscale pe an s-au micșorat de la 49 în 2011 la doar 21 în 2016, în timp ce durata de achitare a impozitelor a scăzut de la 228 ore la 186 în ultimii 5 ani.
Aceste îmbunătățiri s-au produs în paralel cu inițierea mai multor reforme de ameliorare a administrării fiscale și de stimulare a conformării voluntare, implementate de SFS cu sprijinul principalilor parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova.
„Dat fiind faptul că în perioada 2014-2015 nu au existat alți factori majori care au putut stimula colectarea impozitelor, putem considera în mod rezonabil că aceste performanțe se datorează în primul rând reformelor recente”, a declarat Adrian Lupușor, director executiv Expert-Grup și autorul analizei.
În același timp, studiul notează necesitatea eliminării principalelor constrângeri pentru a garanta ireversibilitatea reformelor inițiate.
„Principalele constrângeri se referă la mai multe dificultăți interne în cadrul organelor fiscale, legate de planificarea insuficientă a activităților, relocarea frecventă a angajaților în diferite locuri de muncă și departamente, lipsa unei raportări relevante și incertitudinea cu privire la obiectivele de muncă în rândul angajaților. Mai grav este faptul că administrația organului fiscal rămâne foarte dependentă de Ministerul Finanțelor, fapt care limitează semnificativ exercitarea atribuțiilor instituției respective. Eliminarea acestor provocări în viitorul apropiat ar putea plasa SFS într-un proces de dezvoltare durabilă, cu efecte pozitive pentru întreaga economie”, a conchis Adrian Lupușor.
Adrian Platon