[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Reforma” listelor electorale
9 August

Tot mai multe formaţiuni politice din Republica Moldova anunţă că în alegerile parlamentare din acest an vor veni cu abordări absolut noi în ceea ce ţine de elaborarea listelor electorale. Şi chiar dacă nu recunosc direct acest lucru, formaţiunile respective dau de înţeles că întocmirea listelor electorale reprezintă o mare problemă în Republica Moldova, care trebuie să fie soluţionată cît mai urgent. În continuare, vom face o scurtă trecere în revistă a celor mai importante iniţiative lansate în acest sens.

Astfel, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a anunţat că, în acest an, în premieră absolută, va include în lista sa electorală doar membri de partid. Probabil, pe această cale formaţiunea vrea să excludă sau să reducă la minimum cazurile de abandon, care i-au marcat activitatea în ultimii ani. Spre exemplu, de la ultimele alegeri parlamentare şi pînă în prezent, fracţiunea parlamentară a PCRM a fost părăsită de 8 deputaţi, unul a refuzat la mandat (Mark Tkaciuk), iar doi (Grigore Petrenco şi Iurie Munteanu) doar oficial mai fac parte din aceasta. Probabil, în acest an, Vladimir Voronin, liderul PCRM, va încerca să promoveze pe locurile de trecere în lista electorală doar persoane loiale lui, în care va avea încredere o sută de procente. Dar, aceasta nu pare a fi cea mai bună soluţie, deoarece mulţi dintre acei care au părăsit anterior PCRM erau şi membri de partid, dar şi loiali liderului formaţiunii. Astfel, putem presupune că pasul pe care intenţionează să-l facă comuniştii nu este o soluţie pentru problema cu care se confruntă ei, ci doar o accentuează, scoţînd-o în prim planul discuţiilor publice.

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a anunţat minimum două inovaţii în ceea ce ţine de lista sa electorală în acest an: prima ţine de prezenţa unui număr anume de femei pe listă, iar a doua – de disponibilitatea de a acorda un număr mai mare de locuri în lista electorală tinerilor. Putem presupune că aceste intenţii au la bază atît dorinţa de a face PLDM mai atractiv pentru tineri şi pentru femei, cît şi dorinţa de a face pe plac celor care monitorizează cum partidele promovează reprezentanţii respectivelor categorii, inclusiv reieşind din standardele legale naţionale, dar şi din cele internaţionale.

Şi dacă intenţiile PLDM vizavi de lista electorală sînt, mai mult sau mai puţin, standard, atunci cele ale PD sînt de-a dreptul revoluţionare. Formaţiunea a anunţat că, în premieră absolută pentru Republica Moldova, candidaţii pe lista sa electorală vor fi selectaţi prin vot. Chiar dacă această iniţiativă a întrunit criticele unor internauţi, totuşi, nu putem trece cu vederea faptul că, în fond, procedura propusă este una democratică şi care are la bază un principiu destul de puternic – încrederea colegilor. Cum va arăta lista elaborată după acest criteriu, vom vedea în alegeri şi atunci, probabil, analiştii vor veni şi cu concluziile de rigoare.

Nu mai puţin revoluţionară este şi intenţia Partidului Social Democrat de a include în lista sa reprezentanţi ai poporului, care vor fi selectaţi la nivelul fiecărui raion. Tot PSD intenţionează să-şi oblige candidaţii din listă să semneze un pact prin care să-şi dea acordul de a fi traşi la răspundere penală în cazul în care nu vor respecta angajamentele asumate de formaţiune în campania electorală. Aceste propuneri sînt destul de bune, dar nu poate fi trecut cu vederea nici caracterul lor populist. Probabil, prin intermediul lor, social-democraţii intenţionează să rupă un blestem  care-i urmăreşte de mai bine de două decenii şi, în acest an, să ajungă în premieră în Parlament.

Şi Partidul Liberal, care s-a „ars” în primăvara lui 2013, pierzînd 7 din cei 12 deputaţi ai săi, a declarat că lista electorală în aceste alegeri va fi elaborată în baza unor principii clare şi stricte. Care vor fi aceste principii, liberalii nu au precizat, dar liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu, s-a arătat convins că pe viitor PL nu se va mai confrunta cu situaţii de genul celei din primăvara lui 2013.

Unele formaţiuni au declarat că-şi vor deschide lista preponderent pentru reprezentanţii teritoriilor, alţii – că vor atrage printre candidaţi personalităţi puternice, a treia categorie spune că în listele lor vor fi incluse doar persoane care nu au fost niciodată la guvernare şi nu au făcut parte nici dintr-un partid politic. Sînt şi dintre acei care au pregătite crezuri, jurăminte etc., pe care vor trebui să şi le asume candidaţii ce vor fi incluşi pe listele lor. Mai pe scurt, Moldova fierbe, iar cuvîntul de bază, în jurul cărora se duc toate disputele şi discuţiile, este „lista”.

Unii spun că asta e normal într-un an electoral, alţii cred că se face exces de acest cuvînt şi de iniţiative legate de listele electorale. Dar care dintre aceste categorii are dreptate, oricum nu putem spune acum. Acest lucru va ieşi în evidenţă atunci cînd listele electorale vor fi făcute publice, iar în unele cazuri, chiar şi după alegeri. Cu alte cuvinte, timpul va arăta care dintre „reformele” legate de listele electorale se vor dovedi cu adevărat eficiente şi care se vor încadra strict în categoria „trucuri electorale”.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților