Implementarea Reformei în sectorul justiţiei devine tot mai lentă. De această părere sînt reprezentanţii Asociaţiei Promo-Lex şi Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă(AGER), care au prezentat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă, Raportul trimestrial Nr. 4 de monitorizare a implementării Strategiei de Reformă în Sectorul Justiţiei, transmite CURENTUL.
„În total, pînă la 1 ianuarie curent trebuiau îndeplinite 257 de acţiuni, dintre care doar 144 au fost realizate, ceea ce reprezintă 56%. 113 acţiuni vor fi raportate ca restante la această strategie, adică 44%”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei „Promo-LEX” Ion Manole.
În acelaşi timp, directorul AGER, Olesea Stamate a spus că realizarea acestor acţiuni nu înseamnă şi rezultate pozitive.
„Acest indicator de 56% este doar unul formal şi trebuie privit sceptic. Aceste acţiuni care sunt realizate pot produce un anumit impact doar în cazul cînd sunt implementate”, a menţionat aceasta, arătîndu-se optimistă că autorităţile se vor mobiliza pentru a implementa ultimele modificări legislative votate în Parlament.
De asemenea, aceasta a afirmat că autorităţile trebuie să depună eforturi duble sau triple pentru a realiza şi acţiunile restante. În acelaşi timp, Olesea Stamate susţine că, capacităţile instituţiilor implementatoare sunt reduse, iar majoritatea acţiunilor au fost realizate datorită suportului extern.
La rîndul său, juristul Promo-Lex Pavel Postică a precizat că acţiunile restante vizează reforma Procuraturii, incluziunea socială a persoanelor condamnate care şi-au ispăşit pedeapsa, protecţia victimelor în cadrul proceselor penale, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie pentru condamnaţi.
Adrian Platon