[ X ]
Reflecții pe ultima sută de metri a campaniei electorale din Găgăuzia
14 Martie

Peste o săptămînă vor avea loc alegerile Bașcanului autonomiei găgăuze. Campania electorală din regiune se apropie de sfîrșit, iar aceasta ne permite deja să facem anumite concluzii.

Astfel, este evident că lupta de bază se va da între doi deputați din Parlamentul Republicii Moldova, care s-au înscris în cursă ca și candidați independenți – Irina Vlah și Nicolai Dudoglo. Fiecare dintre ei are motive să considere că poate ieși învingător în lupta pentru funcția de Bașcan, deoarece beneficiază de o puternică susținere în interiorul și în exteriorul regiunii, dar și au desfășurat campanii electorale destul de bune.

Irina Vlah are trei mari atu-uri. În primul rînd, ea e susținută puternic de către Rusia, iar poziția Moscovei, de obicei, joacă un rol extrem de important în stabilirea preferințelor alegătorilor din autonomia găgăuză. Irina Vlah a efectuat mai multe vizite în Federația Rusă în timpul campaniei electorale și a jucat destul de iscusit pe acestea încercînd să obțină dividende electorale.

În al doilea rînd, ea e susținută de Partidul Socialiștilor, formațiunea care a acumulat cel mai mare număr de voturi în autonomia găgăuză în timpul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. PSRM nu doar că i-a acordat susținere, ci și s-a implicat destul de activ în campania electorală a Irinei Vlah, inclusiv la nivelul conducerii partidului.

În al treilea rînd, Irina Vlah e susținută de nucleul fostei organizații teritoriale din Găgăuzia a Partidului Comuniștilor, care anterior era cea mai influentă formațiune în această regiune, păstrînd și în prezent o parte din influența sa. Mai mulți activiști comuniști din Găgăuzia au declarat acum cîteva săptămîni că părăsesc PCRM și se alătură echipei Irinei Vlah, iar aceasta ar putea juca un rol decisiv în rezultatele alegerilor.

Totodată, pe lîngă aceste avantaje, Irina Vlah este dezavantajată de un aspect care poate fi considerat unul specific găgăuz. Potrivit unor experți și politicieni, societatea din autonomia găgăuză este una patriarhală și nu prea e dispusă să susțină femei în funcții de conducere. Cei care promovează ideea respectivă, afirmă că au la bază anumite cercetări sociologice, care ar arăta că la capitolul egalitate de șanse între femei și bărbați situația în Găgăuzia lasă de dorit.

Pe de altă parte, Nicolae Dudoglo este avantajat puternic de faptul că e susținut de una dintre cele mai influente formațiuni din țară – Partidul Democrat, dar și de una dintre cele mai influente Mișcări din Găgăuzia „Novaia Gagauzia”. Totodată, există opinia că sprijinul PD nu ar fi privit tocmai cu ochi buni de către alegătorii din Găgăuzia, care nu prea acceptă partidele, mizînd mai mult pe independenți. Dar Nicolae Dudoglo a reușit să facă din acest eventual dezavantaj al său un mare avantaj. El a promovat ideea că va avea o bună conlucrare cu Chișinăul în funcția de Bașcan, dat fiind faptul că PD reprezintă puterea în Republica Moldova, iar aceasta ar însemna noi oportunități pentru dezvoltarea Găgăuziei.

Un alt mare plus al său este că a reușit să promoveze ideea unui front popular care ar coagula toate forțele ce doresc dezvoltarea Găgăuziei, astfel arătînd că are de gînd să se distanțeze de politică și să pună accentul pe soluționarea problemelor oamenilor.

Un plus poate fi considerată și experiența pe care o are în politica găgăuză, el fiind mai mulți ani primarul orașului Comrat, dar și avînd o implicare și participare masivă în toate scrutinele ce au avut loc în ultimii ani în regiune.

Minusul lui Nicolae Dudoglo este că nu a reușit să se impună ca un prieten al Rusiei, lucru care contează mult pentru locuitorii regiunii. Mai mult ca atît, oponenții săi au reușit să promoveze destul de abil ideea că ar fi în relații destul de proaste cu Moscova, la un moment dat chiar apărînd informația că el ar avea acces interzis în Rusia. Chiar dacă politicianul a infirmat-o, oricum amprenta acestei lovituri de imagine mai rămîne.

Despre ceilalți candidați la funcția de Bașcan se poate de spus că rezultate frumoase ar putea înregistra fostul vicespeaker Alexandr Stoianoglo, adjunctul Bașcanului, Valerii Ianioglo și poate fostul deputat comunist, Oleg Garizan. Însă, aceste rezultate, cel mai probabil, vor fi mai slabe decît cele înregistrate de Irina Vlah și Nicolai Dudoglo.

Despre ceilalți concurenți nu se poate de spus că ar avea șanse reale. Cel puțin asta arată datele problemei la zi, care pornesc de la prestația lor destul de slabă în această campanie electorală.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților