[ X ]
[ X ]
[ X ]
Referendum în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare din 2014. Detalii!
4 Iunie

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a anunțat pe parcursul zilei de ieri despre hotărîrea pozitivă a Curții de Apel Bălți în privința înregistrării grupului de inițiativă instituit pentru organizarea unui referendum local pentru demisia edilului capitalei, Dorin Chirtoacă, transmite Curentul.md

Referendumul de revocare a primarului Dorin Chirtoacă ar putea avea loc pînă la începutul lunii august anul curent, sau chiar în ziua alegerilor parlamentare, după cum a comunicat și liderul PSRM, Igor Dodon.

Socialiștii sînt legați de termeni legali în procesul de strîngere a semnăturilor valabile, precum și pentru fixarea datei referendumului.

Potrivit Codului electoral, referendumul local nu poate avea loc cu 120 de zile înainte şi cu 120 de zile după ziua desfăşurării în acelaşi teritoriu a oricărui tip de alegeri sau referendum, decît dacă se desfăşoară în aceeaşi zi. Totodată, revocarea primarului nu poate fi iniţiată pe parcursul ultimelor șase luni înainte de expirarea mandatului.

Săptămîna trecută deputații au aprobat chemarea cetățenilor la urnele de vot pe data de 30 noiembrie 2014, la alegeri parlamentare. Respectiv, în corespundere cu legislația în vigoare, socialiștii urmează să solicite organizarea plebiscitului pînă la data de 30 iulie 2014, cu respectarea celor patru luni pînă la următoarele alegeri, sau îl vor propune să fie pe data de 30 noiembrie 2014, în aceeași zi a alegerilor parlamentare.

Începînd cu ziua de mîine membrii gupului de inițiativă, în frunte cu președintele grupului Igor Dodon vor solicita de la Comisia Electorală Centrală eliberarea listelor de subscripție pentru colectarea semnăturilor. După respectarea procedurilor, la solicitarea Consiliului municipal, CEC urmează să stabilească data referendumului de revocare a lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al Chișinăului.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților