Noile tehnologii deschid şi noi oportunităţi, inclusiv în ceea ce ţine de lupta politică. Şi dacă anterior se vorbea despre utilizarea reţelelor de socializare în scop de promovare a imaginii şi mesajelor sau de mobilizare a maselor, iar despre portalurile informaţionale şi bloguri ca despre modalităţi suplimentare de promovare a punctelor de vedere în paralel cu mass-media clasică, de la o vreme Internetul a devenit principala arenă pe care se dau luptele între politicienii noştri. Iar aceasta nu e o luptă de idei, o competiţie sănătoasă şi frumoasă în care fiecare să-şi scoată în prima plan calităţile şi abilităţile pe care le are, ci o întrecere la capitolul mîrşăvie, ticăloşie, murdărie.
Înţeleg că aceste cuvinte pot să supere pe cineva, dar nu pot să mă ascund după deget şi să mă fac că nu văd cum este profanată poate ultima oază de libertate – Internetul. Ce vedem noi pe Internet în ultimul timp: echipe de troll, care, ascunzîndu-se după pseudonime deocheate, toarnă lături pe cel care a îndrăznit să treacă drumul stăpînului lor; bloguri fictive cu fotografii copiate la întîmplare de pe diferite site-uri din străinătate, de pe care se aruncă cu noroi spre oponentul politic al stăpînului celor ce se ascund în spatele respectivelor bloguri; conturi false pe principalele platforme de discuţii on-line, unde iarăşi, protejaţi de identităţi false, diferiţ idioţi (judecînd după limbajul pe care-l folosesc, altfel nu pot fi numiţi) demonstrează cele mai perverse metode de atac la persoană); profiluri şi pagini false pe reţelele de socializare, unde, din numele unor politicieni, se aruncă diferit „compromat”, se fac declaraţii cu scopul de a-i discredita pe politicienii prezentaţi ca şi posesori ai acestor profiluri şi ai acestor pagini; bloguri atribuite anumitor politicieni, dar despre care aceştia declară public că nu ştiu nimic, mai ales că informaţia publicată pe acestea îi dezavantajează evident etc. Într-un cuvînt, lumea virtuală în Republica Moldova a devenit un fel de WC public, un fel de groapă de gunoi, unde fiecare aruncă ce-l duce capul.
Ştiu că şi în alte ţări există această problemă, dar, oricît am căutat, nu am găsit un dezastru comparabil ca proporţii cu cel ce are loc în lumea virtuală din Republica Moldova. Şi, apropo, eu nu m-aş grăbi să declar că vinovată de această situaţie este doar guvernarea, spre care arată tot mai insistent cu degetul opoziţia. Credeţi-mă: atunci cînd este vorba de utilizarea tehnologiilor politice şi electorale murdare, toţi politicienii noştri parcă sînt făcuţi de aceeaşi mamă. Ei toţi se conduc de acelaşi principiu: Scopul scuză mijloacele. Dar, cînd îşi vor atinge ei scopurile, s-ar putea ca lumea virtuală din Moldova să ajungă într-un hal fără de hal. Cu atît mai mult că, din cîte se vede, lupta politică în Moldova trece masiv pe Internet şi, în scurt timp, ar putea să se dea exclusiv în lumea virtuală. În acest caz, întrebarea mea logică este: Cît vom mai suporta această bătaie de joc în raport cu unica oază de libertate care ne-a mai rămas? Nu credeţi că e cazul să ne gîndim cumva cum să protejăm lumea virtuală de ingerinţele murdare ale politicienilor? Posibilităţi de a curăţa Internetul de murdărie politică sînt mai multe – important e să ne dorim acest lucru şi să acţionăm.
Apropo, o idee de proiect pentru ONG-işti: Moldova are nevoie de o pagină web, de o platformă on-line etc., unde să fie plasate toate cazurile de utilizare a Internetului în reglările de conturi murdare dintre politicieni, toate blogurile, conturile, profilurile false, toate acţiunile dirijate ale grupelor de troll etc. Iar toate acestea ne vor ajuta să ne dăm seama cine şi în ce proporţie foloseşte lumea virtuală din Moldova în scopuri politice murdare. Şi poate că, dacă îi vom scoate la apă curată, îi vom descuraja să se mai folosească de lumea virtuală în halul în care o fac în prezent.
Dumitru Spătaru