În procesul de monitorizare a declarațiilor cu privire la venituri, proprietăți și interes ale demnitarilor de stat, Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT a monitorizat direct și activitatea Comisiei Naționale de Integritate (CNI) ce ține de gestionarea și publicarea declarațiilor, dar și a constatat mai multe nereguli în activitatea instituției, transmite CURENTUL.
Elena Prohnițchi, coordonator de program al Asociației ADEPT, a menționat că, o problemă în activitatea CNI este plasarea cu întîrziere a declarațiilor pe pagina web.
„Noi am constatat că pe pagina web a CNI lipsesc declarațiile pentru 2014, a cel puțin 27 din cei 186 demnitari monitorizați. Doar în cazul a 9 demnitari ar exista o explicație rezonabilă, de ce aceste declarații lipsesc, fiind că acei 9 demnitari au fost numiți/desemnați la finalul anului 2015 și poate nu au reușit să prelucreze. Deși, conform legislației CNI este obligată în 30 zile de la depunerea declarației să facă publice toate declarațiile”, a precizat ea.
Totodată, o altă problemă în activitatea CNI, potrivit ADEPT, este prelucrarea necalitativă a declarațiilor.
„Pentru prelucrarea declarațiilor CNI contractează companii, însă acestea nu întotdeauna le prelucrează calitativ, dar și lipsește unui control din partea CNI în acest sens. În declarații pentru 2014, sunt cel puțin 10 cazuri cînd informația nu a fost prelucrată calitativ, ori sunt blurate date cu caracter public, ori invers”, a adăugat Prohnițchi.
Potrivit ADEPT, alte două probleme în activitatea CNI sunt nepublicarea raportului de activitate pentru anul 2015, dar și nepublicarea declarațiilor membrilor CNI cu privire la venituri, proprietăți și interes.
Elena Prohnițchi a mai spus că, din informațiile pe care le deține, CNI încă nu a contractat o companie care să prelucreze declarațiile pentru anul 2015, respectiv, ele ar putea fi făcute publice aproximativ la finele anului 2016.
Andriana Cheptine