În cadrul unei vizite de lucru la Bruxelles, Republica Moldova a fost apreciată de către reprezentanţii Comisiei Europene pentru rezultatele sale în domeniul proprietăţii intelectuale. La întrunire a participat o echipă de experţi din cadrul instituţiilor publice implicate în procesul de implementare a prevederilor Acordului privind instituirea zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător (Acordul DCFTA), precum şi un reprezentant AGEPI, transmite CURENTUL.
La întrunirea axată pe drepturile de proprietate intelectuală (IPR) au participat reprezentanţi ai Direcţiei generale pentru comerţ (DG Trade) şi Direcţiei generale Piaţă Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri (DG Grow).
Responsabilul de ţară pe sectorul IPR din cadrul DG Trade, făcînd referire la eforturile depuse de ţara noastră întru creşterea nivelului de cunoaştere şi respectare a drepturilor de proprietate intelectuală, a menţionat că Republica Moldova este printre partenerii-lideri în implementarea reformelor la capitolul proprietate intelectuală cu un grad înalt de armonizare a legislaţiei naţionale cu Directivele şi Regulamentele UE.
Reprezentanţii Comisiei Europene participanţi la întîlnire au reiterat sprijinul UE pentru procesul de integrare a Republicii Moldova şi au încurajat instituţiile moldoveneşti să-şi consolideze capacităţile, inclusiv prin accesarea programelor de asistenţă ale UE disponibile.
Programul vizitei a cuprins întruniri de lucru cu reprezentanţi ai direcţiilor sectoriale ale Comisiei Europene pe domniile prioritare pentru dialogul Moldova –UE în contextul DCFTA, inclusiv sectorul agricol şi agroalimentar, unde a fost abordat şi sistemul de indicaţii geografice în contextul Acordului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind protecţia indicaţiilor geografice pentru produse agricole şi alimentare; reglementările tehnice şi standardizarea; comerţul cu bunuri şi servicii; achiziţiile publice; aspecte concurenţiale, s.a.
Vizita a fost organizată de către Ministerul Economiei în cadrul proiectului UE privind susţinerea Republicii Moldova în procesul de implementare a Acordului de Asociere/DCFTA, unul din obiectivele acestuia fiind şi consolidarea relaţiilor dintre instituţiile publice ale Republicii Moldova implicate în proces cu structurile vizate ale Comisiei Europene.
Adrian Platon