[ X ]
[ X ]
[ X ]
PSRM şi PN nu au ajuns la un consens cu Platforma DA privind protestul din faţa Parlamentului
23 Septembrie

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidul Nostru (PN) au înaintat un demers Primăriei mun. Chișinău prin care solicită dreptul de a protesta duminică în Scuarul Parlamentului, iar Platforma civică Demnitate și Adevăr (DA)  s-a declarat împotrivă, menționînd că Scuarul este de mai multă vreme rezervat pentru protestul Platformei, transmite CURENTUL.

Ion Ceban, șeful Fracțiunii PSRM din consiliul Municipal Chișinău, a declarat că socialiștii au protestat în majoritatea raioanelor țării și conform alegerilor locale și parlamentare, PSRM este susținut de aproape jumătate din populația RM.

“Acum aflăm că acești cetățeni sînt privați de dreptul de a protesta”, a subliniat Ceban.

Socialistul a spus că a venit cu propunerea de a protesta împreună, de a uni forțele.

“Ne putem uni forțele chiar dacă ideologic sîntem diferiți. O presiune sporită ar face ca guvernarea să cedeze mai rapid. Și nu văd o problemă ca oamenii care doresc să poată protesta fie cu DA, fie cu PSRM, fie cu PNM. Trebuie să dăm oamenilor această alternativă”, a punctat Ion Ceban.

La rîndul său, Ilian Cașu, consilier municipal Partidul Nostru, a menționat că au venit la Primărie bine-intenționați.

“Sîntem șocați de încăpățînarea Platformei DA. Trebuie să oferim cetățenilor șansa să protesteze cu cine vor: cu DA, cu Usatîi sau cu Dodon. Noi acționăm cu colegii din PSRM pentru că există solicitări de jos, există spirit protestatar. Un presing masiv ar pune capăt guvernării corupte”, a declarat Cașu.

El a dat asigurări că protestul va avea loc, după cum a fost planificat.

Potrivit lui Ceban și Cașu, socialiștii vor porni de la Academia de Științe și Complexul Memorial Eternitate, iar Partidul Nostru – de la circ.

Andrei Năstase, unul din liderii Platformei DA, a spus că acțiunile celor două partide au venit după ce ai anunțat deciziile lor de a acționa.

“Acțiunile noastre de protest sunt continui, s-a decis extinderea, amplificarea și diversificarea lor, una dintre aceste locații este scuarul Parlamentului. Noi am anunțat despre aceasta anterior. Demersul celor două partide, după decizia noastră, este o încercare de manipulare și de obținere a dividendelor politice. Continuăm să acționăm după principiile declarate, iar făgașul european este obiectiv suprem”, a subliniat Năstase.

Totodată, Diana Gurschi, juristul Primăriei Chișinău, a menționat că, nu se va oferi drept de a protesta nici unei părți.

“Conform Legii 134 cu privire la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat, conform Legii cu privire la întruniri și, anume art. 9, ca să nu fie încălcate drepturile trecătorilor pe trecerea de pietoni, Administrația Publică Locală interzice tuturor solicitanților de a desfășura orice fel de manifestație în Scuarul Parlamentului. În acest sens, ne adresăm astăzi, cu o cerere de chemare în judecată”, a explicat ea.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților