[ X ]
PSDM propune o nouă procedură de formare a Guvernului: „Este un prim pas în curăţirea clasei politice”
3 Noiembrie

Platformă social-democrată, constituită din Partidul Social Democrat din Moldova (PSDM), Uniunea Centristă din Moldova (UCM) și Partidul Societății Progresiste (PSS), a lansat cîteva propuneri pentru ca R. Moldova să fie condusă de un Guvern competent, funcțional și demn de încrederea societății. Mesajul a fost făcut public astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, transmite CURENTUL.

Membrii Platformei Social – Democrate s-au adresat către Fracțiunile parlamentare, Președintele R. Moldova, dar și Președintelui Parlamentului, cu cîteva propuneri în procedura de investire a noului Guvern.

Platforma propune ca, Președintele R. Moldova să informeze societatea detaliat cu privire la rezultatele consultărilor parlamentare în privința desemnării candidatului la funcția de Premier, prezentînd opiniei publice avizele instituțiilor de stat abilitate cu privire la integritatea profesională a candidatului, la interesele personale și la existența sau lipsa conflictelor de interese, în legătură cu desemnarea persoanei respective în funcție.

Totodată, fracțiunile constituante a majorității parlamentare să prezinte opiniei publice hotărîrile sau avizele motivate cu privire la oportunitatea desemnării candidatului respectiv la funcția de prim-ministru.

”Candidatul desemnat la funcția de prim-ministru pînă la prezentarea, în Parlament, a programului de activitate și a componenței nominale a Guvernului să solicite CNI, CNA, SIS, MAI, PG, dar și organizațiilor non-guvernametale de profil, avize speciale cu privire la integritatea profesională, a intereselor personale și a conflictului de interese a candidaților la funcția de ministru, membru al Guvernului, și să facă publice avizele respective cu 48 ore pînă la solicitarea votului de încredere al Parlamentului”, mai afirmă reprezentanții Platformei.

Ei mai solicită Parlamentului să inițieze procedura de adoptare a legii cu privire la responsabilitatea ministerială și să opereze modificările și completările necesare în legea 325 privind testarea integrității profesionale, avînd în vedere includerea membrilor Guvernului, a conducătorilor instituțiilor, agențiilor, departamentelor autonome naționale în rîndul agenților publici pasibili pentru testarea integrității profesionale.

Platforma mai propune ca, Comisia securitate națională apărare și ordine publică și Comisia juridică, numiri și imunități  să publice rapoartele prezentate de către CNA și SIS, în condițiile art. 19 din legea 325, în partea ce ține de persoanele care vor fi propuse la funcția de membru al noului Guvern.

Președintele UCM, Mihai Petrache a spus că, fac aceste propuneri, pornind de la faptul că, a fost demis Guvernul Streleț. ”Avem îndrăzneala să credem, că este un prim pas în curățirea clasei politice, în dezrădăcinarea corupției,  și credem că, clasa politică guvernantă actuală este capabilă să conștientizeze că are o singură șansă de a redobîndi încrederea societății prin aplicarea unor măsuri demne de încrederea poporului, în noua procedură de formare a noului Guvern”, a punctat Petrache.

Secretarul general al PSD, Sergiu Coropceanu a menționat că, propunerea Platformei este un test în lupta cu corupția. ”Este dacă doriți și un test pentru partidele parlamentare pentru a demonstra cu cît sunt dînșii pregătiți și determinați să pună în aplicare ceea despre ce vorbesc, adică lupta cu corupția”, a precizat Coropceanu.

În final, președintele PSP, Marin Livădaru a făcut un apel către toate partidele să fie mai curajoase: ”Noi, venim cu propuneri tehnocratice. Haideți și vom avea acest curaj comun și vom organiza alegeri parlamentare anticipate, într-adevăr ca să dăm posibilitate formării unei clase politice noi. Sau, prin aceste propuneri, să mai dăm o șansă  guvernării actuale, să se afirme în fața societății, punînd în aplicare idei concrete”.

Andriana Cheptine 

Inapoi la arhiva noutaților