[ X ]
[ X ]
[ X ]
Protest la Parlament: Obiectivul nostru major este retragerea votului uninominal și votului mixt din Legislativ
7 Mai

Reprezentanți ai societății civile, conducerea și membri ai partidelor politice – Platforma Demnitate și Adevăr (PDA), Partidul Nostru (PN), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) participă la flasmob-ul privind retragerea votului uninominal și votului mixt din Parlament. Acțiunea de protest are loc în fața Parlamentului, începând cu ora 12.00 și este organizată de societatea civilă, informează CURENTUL.

Președintele PAS, Maia Sandu, a declarat că se încearcă schimbarea sistemului electoral, pentru ca  guvernarea actuală să se mențină la putere mulți ani înainte.

„Mobilizarea – este unica noastră șansă. Suntem mai mulți, vom fi și mai mulți, iar adevărul e de partea noastră. Să fim în toată seara aici”, a îndemnat ea.

Vicereședintele PN, Ilian Cașu, a menționat că astăzi are loc un protest spontan al cetățenilor. „Așteptăm mai multă lume să se adune. Este un protest sută la sută cetățenesc. Opunem rezistență dezmățului mafiot. Obiectivul nostru major este retragerea votului uninominal și votului mixt din Legislativ”, a spus Cașu.

Arcadie Barbăroșie, director executiv al Institutului de Politici Publice, a spus că dacă nu se dorește o asemenea lege, atunci trebuie desfășurate proteste. „Să ieșim la proteste! Să facem proteste în raioane în timpul săptămânii, iar duminica să venim toți la Chișinău, să venim din toată țara!”, a menționat Barbăroșie.

Lilia Carașciuc, directorul executiv al Transparency-International, a subliniat că protestul este unul al cetățenii și a fost organizat pentru a atrage atenția că nu e o mișcare politică, ci e o mișcare a cetățenilor. Totodată, ea a îndemnat simpatizanții și membrii partidelor antioligarhige, dar și reprezentanții societății civile să se implice în acțiunile de protest, să vină fără simboluri de partid și să ceară retragerea proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral actual.

Potrivit participanților la protest, vor fi organizate acțiuni similare în fiecare zi, în scuarul Parlamentului, și ulterior va fi desfășurat un protest de amploare în Piața Marii Adunări Naționale.

Protestatarii scandează: „Jos dictatura”, „Cerem retragerea proiectele de lege”, „Noi suntem poporul” și altele.

Urmatoarea întrunire a protestatarilor va avea loc mâine, la ora 17.00.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților