[ X ]
Promo-LEX: Tăinuirea veniturilor concurenţilor electorali devine o problemă
28 Noiembrie

Nedeclararea tuturor veniturilor concurenţilor electorali devine o problemă – cea mai mare defecţiune a procesului electoral. Despre aceasta a anunţat Efortul de monitorizare Promo-LEX, în cadrul celui de al patrulea raport de monitorizare a alegerilor, desfăşurat în perioada 6-27 noiembrie 2014, transmite CURENTUL.

„Mai avem cîteva ore pînă la închiderea conturilor bancare. Sesizăm toţi concurenţii electorali să facă uz de drepturilor şi obligaţiile lor şi să includă în acel ultim raport toate sumele de bani”, a declarat Pavel Postică, şeful Efortului de monitorizare Promo-LEX.

Potrivit sursei, suma totală a veniturilor concurenţilor electorali este de 42 milioane 510 mii de lei. Sursele acestor venituri sunt donaţiile din partea persoanelor fizice şi juridice, cotizaţiile membrilor de partid. Totodată, un singur concurent electoral a solicitat credit în valoare de 25 de mii de lei.

Conform aceluiaşi raport, cele mai multe venituri au încasat Partidul Democrat din Moldova, Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidul „Patria”, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi Partidul Liberal. Totodată, nici unul dintre concurenţii electorali nu a depăşit pragul de 55 de milioane de lei stabilit de CEC. Doar PDM şi PLDM au atins circa 54% din maximul fixat de CEC.

Majoritatea surselor financiare ale concurenţilor electorali au fost cheltuite pentru publicitate – 96,62%, transport – 1,43%, locaţiune – 0,78%, evenimente 0,55% şi comunicaţii – 0,21%. În acelaşi timp, concurenţii electorali nu au declarat circa 3 milioane de lei cheltuiţi pentru evenimente – 1,6 milioane de lei, publicitate – 1,240 milioane de lei şi locaţiune – 357 de mii de lei.

Efortul de monitorizare al Promo-LEX a depistat nereguli şi în cadrul birourilor electorale din ţară. Potrivit şefului echipei de analiză a Efortului de Monitorizare a Promo-LEX, Corneliu Cirimpei, mai mult de 50% din personalul birourilor electorale este absent de la locul de muncă în timpul programului. În acest sens, Cirimpei a recomandat CEC să verifice funcţionalitatea acestor birouri, dar şi dotarea tehnico-materială a lor.

De asemenea, reprezentanţii Promo-LEX au făcut un apel către cetăţeni. Recomandăm cetăţenilor să dea dovadă de conştiinţă şi maturitate politică să vină pe 30 noiembrie la secţia de votare unde urmează să-şi exercite dreptul de vot”, au conchis reprezentanţii Promo-LEX.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților