[ X ]
Promo-LEX despre alegerile locale generale: Un mic pas înainte, dar a fost făcut
17 Septembrie

A fost făcut un mic pas înainte în ceea ce ţine de organizarea şi petrecerea alegerilor. Declaraţia a fost făcută de Pavel Postivă, şeful Efortului de monitorizare a alegerilor locale al Promo-LEX, în cadrul mesei rotunde cu genericul „Alegerile Locale Generale 2015: Un pas înainte sau…?”, transmite CURENTUL.

Potrivit lui Postică, elaborarea listelor electorale centralizat de către Comisia Electorală Centrală (CEC), şi nu de autorităţile administraţiei publice locale, este un lucru foarte bun.

„Este un pas destul de mare înainte. Listele electorale sunt mult mai calitative decît la alte alegeri. E un lucru bun şi totalizarea electronică a proceselor verbale şi evidenta electronică centralizată a prezenţei alegătorilor la vot. Sistemul a lucrat destul de bine. Noi, în premieră, începînd cu alegerile din 2014, vom avea posibilitatea să facem analize după profilul alegătorului, cine participă la alegeri, de ce, pe cine au votat, etc. E bine că s-a adoptat pachetul legislativ privind finanţarea partidelor şi campaniilor electorale. E bine că s-a adoptat, dar e rău că atît de tîrziu”, a declarat Pavel Postică.

Totodată, acesta susţine că există deficienţe în ceea ce priveşte stabilirea datelor alegerilor locale.

„Cam de fiecare dată, cu excepţia alegerilor parlamentare din noiembrie 2014, cînd am ştiut data alegerilor cu mult timp înainte, data alegerilor locale a fost stabilită pe ultima sută de metri”, a adăugat Postică.

Juristul Promo-LEX, de asemenea, a spus că nu poate trece cu vederea anumite lucruri.

„Nu putem să trecem cu vederea mascarea veniturilor concurenţilor electorali, utilizarea resurselor administrative, cazurile de violenţe, dar şi acele erori tehnice în numărarea voturilor. Noi vrem ca sancţiunile să fie aplicate, dar gradual”, a menţionat acesta.

La rîndul său, Ion Manole, directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, a subliniat că monitorizarea alegerilor locale generale a fost o muncă enormă pe care colegii săi au îndeplinit-o cu succes.

„Presa a fost destul de activă, a monitorizat şi mediatizat activitatea noastră. În activitatea noastră din ultimul an un rol important îl are CEC, care este practic la sfîrşit de mandat. În opinia noastră, din punct de vedere al colaborării, am avut o deschidere foarte bună. Sper asta să fie un exemplu şi pentru alte instituţii ale statului”, a punctat Ion Manole.

Şi secretarul CEC, Andrei Volentir a apreciat înalt colaborarea cu Asociaţia Promo-LEX. „Pentru mine Estonia este ţara model în ceea ce ţine de organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Acolo nici observatorii nu mai au interes să monitorizeze alegerile”, a conchis Andrei Volentir.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților