[ X ]
[ X ]
[ X ]
Promo-LEX a prezentat primul raport de monitorizare a alegerilor locale generale 2015
30 Aprilie

Asociația Promo-LEX a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, raportul nr. 1 de monitorizare a alegerilor locale generale 2015, transmite CURENTUL.

Directorul de programe de la Asociația Promo-Lex, Pavel Postică a declarat că, monitorizarea alegerilor locale este similară cu cea din cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie2014, doar că este adaptată la specificul acestui scrutin, fiind la nivel local.

Potrivit lui, Asociația va asigura observatori pentru toate circumscripțiile electorale. Astfel, vor fi 70 de observatori pe termen lung – cîte 2 pentru fiecare circumscripție și peste o mie de observatori pe termen scurt, fiind delegați în fiecare localitate. În ceea ce ține de Chișinău, Bălți și Comrat va fi delegat cîte un observator în fiecare secție  de vot.

“Dacă e să ne referim la aspectele metodologice, atunci toate informațiile făcute publice sunt acumulate în baza vizitelor efectuate de observatorii Promo-LEX și în baza interviurilor cu diferiți actori ai procesului electoral”, a explicat Pavel Postică.

Totodată, experții au menționat și cîteva constatări ce ține de apariția publicității electorale stradale, de finanțare a campaniei de către partidele politice, a unor abateri de la termene, dar și alte observații, menționate detaliat în primul raport.

Asociația Promo-Lex își propune să desfășoare campanii de informare pentru cetățeni și candidați la nivel local, să organizeze dezbateri publice, dar și să realizeze sondaje în comunități, care ar stabili criterii după care cetățenii aleg conducătorul localității.

Prezentarea celui de-al doilea raport al Efortului de monitorizare va avea loc la 21 maicurent.

CURENTUL.md precizează: Alegerile locale generale vor avea loc la 14 iunie curent.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților