[ X ]
[ X ]
[ X ]
Proiectul Legii privind Procuratura a fost transmis spre examinare Comisiei de la Veneția
16 Noiembrie

Proiectul Legii cu privire la Procuratură a fost transmis Comisiei de la Veneția spre examinare. Anunţul a fost făcut de viceministrul Justiţiei Sabina Cerbu, în cadrul unei întrevederi cu Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Michael Scanlan, și reprezentanții Ambasadei Statelor Unite la Chișinău, Philip Breeden și Samuel Mikhelson, transmite CURENTUL.

”După aprobarea Concepției de reformare a Procuraturii, Ministerul Justiției a adaptat proiectul de Lege cu privire la Procuratură și l-a remis Comisiei de la Veneția spre examinare. Comisia se va expune pe marginea acestui proiect în luna martie a anului viitor. Credem că recomandările experților vor fi de ajutor grupului de lucru parlamentar la elaborarea unei legi care va corespunde standardelor internaționale și va conține cele mai bune practici în domeniu”, a menționat Sabina Cerbu.

La rîndul lor, ambasadorii au salutat inițiativa Ministerului Justiției de a remite proiectul Comisiei de la Veneția. Potrivit lor, este un pas important și necesar, care va urgenta reformarea Procuraturii. ”Opinia experților va eficientiza munca grupului de lucru parlamentar asupra acestui proiect de lege și va mișca înainte reforma Procuraturii, care este o prioritate nu doar pentru Ministerul Justiției, dar și pentru guvernare”, a reiterat Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Amintim că, în luna iulie curent, Parlamentul a votat Concepția de reformare a Procuraturii. Concepția și Legea cu privire la Procuratură au fostelaborate de un grup de lucru special creat de către Ministerul Justiției și Procuratura Generală, în scopul implementării Strategiei de reformare a sectorului justiției, dar și pentru soluționarea problemelor identificate în activitatea Procuraturii. Ulterior, documentele au fost preluate de un grup de lucru parlamentar, care a promovat Concepția de reformare a Procuraturii în Legislativ. Grupul de lucru urmează să definitiveze și să promoveze și proiectul de Lege cu privire la Procuratură.

Reforma Procuraturii este o condiționalitate prevăzută în Matricea de politici – anexă a Acordului de suport bugetar oferit Republicii Moldova de către Uniunea Europeană. În dependență de implementarea condiționalităților prevăzute în această Matrice, Uniunea Europeană transferă, anual, în tranșe, cele 60 de milioane de euro oferite pentru reforma justiției.

Prima tranşă din suportul bugetar, în valoare de 15 milioane de euro, a fost transferată de Uniunea Europeană Republicii Moldova în noiembrie 2013, anul lansării Programului „Suport pentru reformele din sectorul justiției”. Cea de-a doua tranșă, în valoare de 13,2 milioane de euro, a fost transferată în luna septembrie curent.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților