[ X ]
[ X ]
[ X ]
Proiectul de lege privind reforma Procuraturii ar putea fi adoptat pînă la finele acestei sesiuni parlamentare
21 Aprilie

Proiectul de lege cu privire la reformarea Procuraturii ar putea fi adoptat pînă la sfîrşitul sesiunii parlamentare primăvară-vară. O declaraţie în acest sens a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul conferinei internaționale cu tema „Reformarea Procuraturii în Republica Moldova”, transmite CURENTUL.

„Există un proiect de lege aproape finalizat. Este Şi opinia Comisiei de la Veneţia. Nu este cazul să mai pierdem timpul şi să expediaţi proiectul de lege Parlamentului ca pînă la sfîrşitul sesiunii să îl adoptăm. Să mai tăiem din procedurile administrative şi să trecem printr-un proces mai rapid”, a spus Candu.

Serghei Diaconu, consilier principal de stat al Prim-ministrului în domeniul activităţii instituţiilor de drept şi organelor de control, care a vorbit din numele premierului Chiril Gaburici, a menţionat că Guvernul aşteaptă ca pînă la sfîrşitul lunii aprilie, anul curent, proiectul respectiv de lege să ajungă pe masa membrilor Cabinetului de miniştri pentru a fi aprobat şi transmite Parlamentului.

„Orice reforma ca să aducă beneficii cetăţenilor urmează a fi corelată cu reformele din alte domenii. Preluarea celor mai bune practici internaţionale este vitală. Avem nevoie de instituţii funcţionale. Trebuie să ne mişcăm rapid în reformarea instituţiilor de drept pentru a asigura supremaţia legii, a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului. Aşteptăm pînă la finele lunii aprilie proiectul la Guvern să-l adoptăm şi să-l expediem de urgenţă la Parlament pentru a fi adoptat”, a adăugat Diaconu.

La rîndul său, ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu a spus că „putem să facem faţă acestor termene”.

Procurorul General Corneliu Gurin contează pe opiniile constructive ale deputaţilor. „Ne dorim un serviciu responsabil şi eficient. Am convingerea că schimbările sînt susţinute de majoritatea procurorilor. Sîntem încrezători în continuarea lucrului”, a afirmat Gurin.

CURENTUL.md precizează: Concepţia de reformare a Procuraturii face parte din Strategia de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, obiectul general al căreia este edificarea unui sector al justiţiei transparent, profesionist, care să asigure supremaţia legii şi respectarea drepturilor omului.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților