Programul de asistenţă Compact, demarat în 2010, pentru o perioadă de cinci ani, a realizat investiţii în două sectoare vitale ale economiei moldoveneşti: agricultură, inclusiv renovarea sistemelor de irigare şi reabilitarea drumurilor, transmite CURENTUL.
„Pînă în anul 2015 au beneficiat aproape 300 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova de pe urma modernizării drumurilor, cei care utilizează acest traseu naţional de 93 km Sărăteni – Soroca, intersecţia cu Drochia, iar peste nouă mii de producători agricoli beneficiază de apă pentru irigare, deci, am asigurat o suprafaţă de irigare de circa 15 mii de hectare, inclusiv trei mii de hectare în care au fost investite mijloacele din sursele private’’, a declarat Valentina Badrajan, directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova.
Valentina Badrajan a mai susținut că valoarea proiectului de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca s-a ridicat la 130 de milioane de dolari, bani oferiți de Guvernul SUA în formă de grant pentru lucrări de construcție, reabilitare și supraveghere.
Pe lîngă renovarea sistemelor de irigare și reabilitarea drumurilor, programul de asistență Compact pe parcursul celor 5 ani a construit depozite frigorifice cu o capacitate de peste 20 de mii de tone, dar și linii de creditare, acces la finanțare în agricultură. Programul s-a evaluat la 262 de milioane de dolari.
Directorul executiv al FPM Moldova, Valentina Badrajan, a declarat că în următorii doi ani, în funcție de mijloacele disponibile, vor fi inițiate lucrări de reabilitare a două module adiţionale în cadrul sistemului de irigare Chircani-Zârneşti. Acest lucru va permite extinderea suprafețelor irigate cu circa 300 de hectare şi reabilitarea sistemului de drenaj în cadrul sistemului de irigare Cahul. Totodată, sunt planificate acţiuni ce ţin de gestionarea procesului de supraveghere în perioada de notificare a defectelor pentru zece sisteme de irigare reabilitate în cadrul Programului Compact.
De asemenea, în perioada anilor 2016-2017 urmează să fie inițiate consultări cu partenerii de dezvoltare şi alţi factori interesaţi din Republica Moldova privind crearea unei platforme a Comunităţii donatorilor în domeniul accesului la finanţare. În acest context, va fi elaborat conceptul “ghişeului unic” pentru agricultorii care intenţionează să contracteze credite.
Reiterăm că programul Compact este un program de asistenţă ce a fost oferit Republicii Moldova de către Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului pentru perioada 2010-2015.
Maria Rujină