[ X ]
Programul Compact, finanţat de Guvernul SUA, a tras linie după 5 ani de activitate
3 Septembrie

Programul Compact al Corporației Provocările Mileniului, finanțat de Guvernul SUA, a tras linie după 5 ani de activitate. Cu această ocazie, a fost organizată o conferință de presă în care au fost enumerate realizările proiectului, transmite CURENTUL.

Directorul rezident de ţară al Corporaţiei Provocările Mileniului, Leslie McCuaig a declarat că proiectul a avut o durată de 5 ani, cu un buget fix de 262 milioane dolari.

“Acesta este, de fapt, format din două proiecte mari: reabilitarea  drumurilor și crearea condițiilor pentru agricultură competitivă. Rezultatele sînt impresionante: 10 sisteme de irigare, peste 15 mii ha de teren irigat, 96 km de drum, reforme legislative, numeroase instruiri pentru fermieri și altele ”, a declarat ea.

Oficialul a subliniat că, Corporația Provocările Mileniului are un model unic de implementare, iar proiectele sunt destul de ambițioase și se realizează prin intermediul Guvernului RM.

“Corporația are mai mult rolul de supraveghere și coordonare, dar munca a fost făcută de entitatea Guvernului Republicii Moldova. A fost ca un maraton, dar am reușit. Proiectul implementat în RM este unul dintre cele mai de succes ale Corporației. Echipa a reușit să îl finalizeze”, a declarat Leslie McCuaig.

Ea a felicitat-o, cu această ocazie, pe Valentina Badrajan, director executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova (FPM), pentru efortul depus, dar și pentru echipa pe care a condus-o.

Valentina Badrajan, director executiv al FPM, a menționat că meritul este al echipei bune, cu care a muncit zi de zi.

“Nu a fost o muncă ușoară, au fost numeroase riscuri și provocări. Putem afirma cu mîndrie că am reușit tot ce ne-am propus. Trebuie să menționez faptul că am avut suport atît de Chișinău, cît și de la Washington și să mulțumesc și Guvernului RM pentru suport”, a declarat Badrajan, precizînd că s-a reușit îndeplinirea tuturor precondițiilor și a fost creat un parteneriat bun.

Directorul executiv al FPM a mai spus că s-a reușit reabilitarea a 96 km de drum, traseul Sărăteni-Soroca, deși, inițial, erau planificate 93 km. Totodată, 14 localități beneficiază de drum local reabilitat, au fost create 11 asociații a utilizatorilor de apă, au fost construite 10 sisteme moderne de irigare.

Valentina Badrajan a vorbit și despre continuitatea proiectului. Potrivit ei, Programul Compact își încheie activitatea în decembrie 2015, iar apoi va fi reorganizat.

“Va fi creată o organizație care timp de doi ani va monitoriza și consulta în ceea ce ține de sistemul de irigare Chircani-Zîrnești, va oferi asistență utilizatorilor de apă, va contribui la reabilitarea sistemului de irigare din Cahul”, a explicat directorul FPM.

Ce ține de un nou program compact, Leslie McCuaig a declarat că, în prezent, Republica Moldova se confruntă cu foarte mari probleme la capitolul corupție și este necesar de atins un indicator pozitiv.

CURENTUL precizează: Programul Compact este un program de asistenţă oferit Republicii Moldova de către Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului pentru perioada 2010-2015. Programul prevede investiţii majore în eradicarea constrîngerilor care împiedică dezvoltarea economiei Moldovei, cum sînt infrastructură dezastruoasă a drumurilor şi infrastructura slab dezvoltată de irigare. Aceste investiţii sînt realizate în cadrul a două proiecte ale Programului Compact:Tranziţia la Agricultura Performantă şi Reabilitarea Drumurilor.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților