Procurorii au ales ieri, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor componenţa noilor organe de autoadministrare: Colegiul pentru selecţia şi cariera procurorilor, Colegiul de evaluare a performanţelor procurorilor şi Colegiul de disciplină şi etică, transmite CURENTUL.
Alegerile s-au desfăşurat în mod transparent, în prezenţa reprezentanţilor mass-media, a observatorilor din cadrul Proiectului Delegaţiei Uniunii Europene şi altor parteneri externi de dezvoltare, a tuturor procurorilor şi a candidaţilor înaintaţi şi susţinuţi de structurile procuraturii de diferit nivel.
Conform Legii cu privire la procuratură, corpul de procurori a ales, în baza votului secret, cîte 5 membri din rîndul procurorilor în componenţa celor trei colegii. Iar încă cîte doi membri vor fi selectaţi de Consiliul Superior al Procurorilor, prin concurs public, din rîndul reprezentanţilor societăţii civile. Mandatul membrilor acestor organe de autoadministrare va fi de 4 ani şi îşi vor începe activitatea pe 1 august a acestu an, dată la care va intra în vigoare noua Lege cu privire la Procuratură.
Astfel, candidaţii care au acumulat cele mai multe voturi la Adunarea Generală a Procurorilor pentru a accede în componenţa Colegiului pentru selecţia şi cariera procurorilor sunt:
În componenţa Colegiului de evaluare a performanţelor procurorilor au fost aleşi:
Tot ieri, prin voturile procurorilor, a fost aleasă şi componenţa Colegiului de disciplină şi etică al procurorilor. Din el vor face parte:
Rezultatele finale ale alegerilor au fost aprobate şi validate prin hotărîrea Adunării Generale a Procurorilor.
De asemenea, în cadrul evenimentului, a fost aprobat Regulamentul Adunării Generale a Procurorilor, care va reglementa competenţele şi modul de funcţionare a acestui organ de autoadministrare al procurorilor. Tot în cadrul Adunării Generale a fost aprobat şi Codul de etică şi conduită al procurorilor, care stabileşte principiile şi standardele de etică profesională obligatorii, normele de conduită ale procurorului în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în viaţa privată.
Adrian Platon