După trei săptămîni de proteste non-stop ale susţinătorilor Platformei civice „Demnitate şi Adevăr” (DA), au iniţiat proteste şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova împreună cu „Partidul Nostru”. Însă, chiar dacă ambele proteste au drept ţintă guvernarea, există unele aspecte care ne permit să deducem că acestea sînt diferite ca modalitate de organizare şi posibile consecinţe.
În primul rînd, trebuie de menţionat că, spre deosebire de protestele Platformei DA, cele ale PSRM şi PN vor avea o tentă politică mai pronunţată. Totuşi, e vorba de două formaţiuni politice, care se află în concurenţă deschisă cu guvernarea şi care nu încearcă să ascundă că, chiar dacă au şi revendicări de ordin social şi economic, scopul final este unul politic. Şi Platforma DA în ultima perioadă a trecut în plan secund revendicările social-economice şi le-a scos în prim plan pe cele politice, însă, dacă Platforma şi-a calculat mişcările pînă la obţinerea demisiei incorpore a puterii şi organizarea de alegeri parlamentare anticipate, cei din PSRM şi PN ştiu foarte bine ce au de făcut atît în alegeri, cît şi după ele.
O altă mare deosebire ţine de modul în care se organizează protestele. Dacă Platforma DA face apel către oameni şi aceştia vin la proteste, pornind mai degrabă de la nemulţumirile pe care le au în raport cu guvernarea, protestatarii PSRM şi PN sînt mai bine organizaţi – ei îşi coordonează acţiunile începînd cu nivelul organizaţiilor primare de partid şi terminînd cu nivelul central.
De asemenea, dacă cei din Platforma DA nu au reuşit încă să identifice un lider puternic, care să ştie să preia şi să îndrepte într-o direcţie anume energia mulţimii, intervenind periodic şi controlînd-o, cei din PSRM şi PN au lideri de nivel naţional, cu experienţă de luptă politică, cu carismă etc.
Deosebiri sînt şi la capitolul mesaje politice. Dacă cei din Platforma DA la un moment anume au dat impresia că se confruntă cu o criză acută de strategi, care ar elabora mesaje clare, cu priză la cetăţeni şi revendicări la fel de clare, dar, totodată echilibrate din punct de vedere politic şi juridic, cei din PSRM şi PN stau destul de bine la acest capitol. Cel puţin aceasta este impresia care se creează urmărind ieşirile lor publice de pînă acum.
O altă mare deosebire este şi la capitolul finanţare. Dacă asupra celor din Platforma DA planează suspiciuni că ar fi finanţaţi de anumiţi oameni de afaceri, care ar avea şi interese economice în Moldova şi care ar urma să şi le satisfacă ulterior dacă vor reuşi să dea jos actuala putere, în cazul protestelor PSRM şi PN este clar de unde se iau bani necesari, cine sînt cei cu puterea de decizie reală şi ce scopuri au.
Nu este exclus că numărul protestatarilor scoşi în stradă de PSRM şi PN va fi mai mic decît cei ai Platformei DA. Aceasta însă nu va însemna deloc că aceste proteste vor fi mai puţin importante decît cele ce au loc deja de trei săptămîni. Or, noii protestatari au cîteva avantaje evidente în raport cu cei ce susţin Platforma DA: au lideri cu experienţă, sînt mai bine organizaţi, au mesaje şi scopuri mai clare, au un plan de acţiuni bine gîndit (cel puţin, aceasta e impresia care se creează), stau mai bine la capitolul finanţare şi, cel mai important, au infrastructura necesară pentru a extinde protestele la nivelul întregii ţări etc. De aceea, e posibil ca aceste proteste să se dovedească mai periculoase pentru guvernare decît cele ce au avut loc pînă în prezent.
Dumitru Spătaru