[ X ]
[ X ]
[ X ]
Primarii şi consilierii raionali ai PLDM au adoptat o declarație comună
6 Februarie

Primarii şi consilierii raionali ai PLDM au adoptat o declarație comună cu privire la situația actuală și ultimele evenimente social-politice, în cadrul întrunirii care a avut loc astăzi la Chișinău, transmite CURENTUL.

Liberal-democrații dezaprobă și condamnă modalitatea prin care a fost constituită majoritatea parlamentară şi votat guvernul condus de Pavel Filip.

“Constatăm că, în actualele condiţii de dezamăgire totală a populaţiei, dar şi de compromitere a instituţiilor statului,  protestele paşnice ale cetăţenilor sunt pe deplin justificate, acestea fiind ultima pârghie de influenţă asupra guvernării care a pierdut legătura cu realitatea. În acelaşi timp, îndemnăm cetăţenii să dea dovadă de responsabilitate şi vigilenţă, pentru a nu admite deturnarea protestelor în interesele partidelor care optează pentru denunţarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, se spune în declarație.

Aleșii locali constată că, îndelungata şi profunda criză politică a fost provocată deliberat de PDM prin demisia, la 29 octombrie 2015, a unui guvern funcţional şi pro-european și, totodată, condamnă  presiunile  asupra colegilor lor – aleşi locali şi funcţionari publici, constatând cu îngrijorare declanşarea împotriva lor a unei campanii de intimidare. “Au devenit uzuale practicile când, pentru a impune semnarea unor declaraţii de părăsire a partidului, sunt folosite instituţiile statului, iar aleşii locali şi funcţionarii PLDM sunt ameninţaţi cu dosare penale sau cu avertizări de nealocare a resurselor financiare pentru localităţile conduse de liberal-democraţi. Astfel, această campanie nu este doar o acţiune de şantaj asupra aleşilor locali, dar, mai ales, a cetăţenilor din comunităţile noastre. Protestăm şi sensibilizăm partenerii Republicii Moldova despre aceste acţiuni. Nu vom permite ca şantajul şi coruperea politică să devină instrumente de gestionare a treburilor publice”, mai spun ei.

Liberal-democrații declară că vor monitoriza şi vor sensibiliza “opinia publică şi partenerii de dezvoltare asupra cazurilor de alocare discriminatorie şi selectivă, conform principiilor de apartenenţă politică, a resurselor bugetare din fondurile de dezvoltare gestionate de guvern”.

„În acest context, considerăm că decizia Consiliului Politic Naţional al PLDM de a trece în opoziţie este una corectă, or, noi, liberal-democraţii, nu putem face parte dintr-o guvernare nereprezentativă, ilegitimă şi incapabilă de a servi interesul cetăţeanului”, notează sursa citată.

Aleșii locali și raionali se solidarizează cu decizia CPN al PLDM şi își declară „determinarea de a nu admite capturarea definitivă a statului de către figuranţi politici obscuri cu apucături totalitare”. “Scopul nostru este demiterea clicii politice antipopulare şi instituirea unei guvernări autentic democratice, cu un larg suport popular, axată în exclusivitate pe interesele cetăţenilor şi pe viitorul european al ţării noastre”, mai afirmă ei.

Consilierii și primarii au lansat și un îndemn către deputaţii din fracţiunea parlamentară a PLDM şi conducerea partidului: “Să întreprindă toate demersurile şi acţiunile ce se impun pentru a oferi cetăţenilor dreptul de a alege în mod direct Preşedintele Republicii Moldova”.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților