[ X ]
[ X ]
[ X ]
Primarii din R. Moldova și România pledează pentru mai multe femei în administrația publică locală
28 Aprilie

Două sute de femei și bărbați primari din Republica Moldova și România au realizat un schimb de experiență privind bunele practici în dezvoltarea locală și furnizarea unor servicii publice de calitate, în cadrul Conferinței moldo-române a Femeilor Primari, cu genericul „Dezvoltare locală prin participare echitabilă”, care a avut loc la data de 27 aprilie, la Chișinău, transmite CURENTUL. 

Conferința a avut loc în cadrul vizitei în Republica Moldova, în perioada 26-29 aprilie curent, a 50 de doamne primari din România, membre ale Ligii Femeilor Primari din cadrul Asociației Comunelor din România (ACoR).

”Pentru Republica Moldova este foarte importantă experiența României în atragerea proiectelor europene și implementarea acestora. Rolul femeilor primari cît a și bărbaților primari au aceeași misiune de a promova proiectele de dezvoltare socială pentru și în favoarea cetățeanului” a declarat preşedintele Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan.

La rîndul ei, Mariana Gâju, președinta Ligii Primarilor Femei din cadrul ACoR, a menționat că femeile primari din Republica Moldova și România au creat o platformă comună pentru promovarea și sprijinirea femeilor în administrația publică locală.

„În România sunt 116 femei primar, din care 109 sunt primari de comună, iar în Republica Moldova sunt 164 de femei primar. Prin urmare, nu ne este rușine să spunem că susținem oamenii, în egală măsură, să acceadă în politică și în organele de conducere, indiferent de sex, religie, naționalitate”, a declarat Mariana Gâju.

În sprijinirea mai multor femei în administrația publică locală a venit și Valeriu Matei, ex-vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova și directorul Institutului Cultural Român.

„Abordarea problemei egalității de șanse și a prezenței femeii în politică este un proces îndelungat, care cere depășirea mentalității și deprinderilor, ce sunt poate mai dificile decât ajustarea legislației. Și asta, pentru că suntem într-o societate care a fost marcată de tradiții patriarhale”, a spus Valeriu Matei.

În cadrul evenimentului au fost realizate schimburi de experiență în diverse domenii ce țin de activitatea primarilor, și anume, comunicarea cu cetățenii, scrierea de proiecte și atragerea de fonduri, aprovizionarea cu apă, gestionarea deșeurilor, administrarea proprietății municipale, antreprenoriatul social, cooperarea inter-comunitară, parteneriate publice-private și multe alte domenii.

În conformitate cu angajamentele internaționale, Republica Moldova s-a angajat să promoveze femeile în poziții de conducere prin creșterea cotei de reprezentare a femeilor de până 40% în consiliile locale, 25% în consiliile raionale și 25% în poziții de primari până în 2015.

Adrian Platon

 

Inapoi la arhiva noutaților