[ X ]
[ X ]
[ X ]
Prima lectură: Parlamentul a adoptat legea privind aplicarea măsurilor restrictive internaţionale
17 Decembrie

Parlamentul a adoptat astăzi în prima lectură proiectul de lege privind aplicarea măsurilor restrictive internaţionale, transmite CURENTUL.

Astfel, legea dată reglementează procedura introducerii, aplicării şi ridicării de către Republica Moldova a măsurilor restrictive internaţionale care sunt stabilite de: a) prin rezoluţiile Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite; b) prin deciziile Consiliului Uniunii Europene la R. Moldova s-a aliniat; c) prin actele şi deciziile restrictive internaţionale, adoptate de organizaţiile internaţionale sau de alte state, la care Republica Moldova s-a aliniat; d) de Republica Moldova la iniţiativa acesteia.

Potrivit notei informative a proiectului de lege, pînă în prezent, Republica Moldova nu a adoptat legislaţia necesară şi nu dispune de un mecanism interinstituţional distinct care ar asigura coordonarea şi implementarea eficientă a măsurilor restrictive internaţionale adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, de alte organizaţii internaţionale sau stat.

„Scopul măsurilor restrictive internaţionale este stabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale prin mijloace paşnice, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, dezvoltarea şi consolidarea democraţiei şi statului de drept, respectarea normelor de drept, internaţional şi obligaţiilor asumate de Republica Moldova în conformitate cu tratatele internaţionale. Alte măsuri restrictive care nu corespund scopului menţionat nu sunt reglementate de prezentul proiect de lege”, se mai spune în nota informativă a proiectului de lege.

Proiectul nu implică cheltuieli financiare sau de altă natură.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților