[ X ]
Preşedinţia reacţionează: Acuzaţiile aduse de PCRM sînt lipsite de temeiuri juridice
24 Iunie

Acuzaţiile aduse la adresa preşedintelui Nicolae Timofti de către un grup de deputaţi comunişti sunt lipsite de temeiuri juridice. Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvînt al şefului statului, Vlad Ţurcanu, în cadrul unui briefing de presă, transmite CURENTUL.

„Pe lista de priorităţi ale PCRM nu se regăseşte evenimentul istoric ce va avea loc peste 3 zile la Bruxelles, unde la Consiliul European va fi semnat Acordul de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Acest document va aşeza RM pe o nouă cale de dezvoltare, una fără precedent în istoria ţării noastre”, a declarat Vlad Ţurcanu.

Mai mult, Vlad Ţurcanu susţine că preşedintele Nicolae Timofti a respectat cu stricteţe prevederile constituţionale.

„E altceva că preşedintele consideră, şi are dreptul la această opinie, că includerea acestei prevederi în textul Legii Supreme a fost o greşeală, în 1994, atunci cînd s-a adoptat Constituţia. Preşedintele susţine că statutul de neutralitate este încălcat prin prezenţa unei armate străine pe teritoriul Republicii Moldova. Şeful statului se arată nedumerit că PCRM nu a luat atitudine publică niciodată faţă de această încălcare flagrantă a statutului de neutralitate a RM”, a menţionat purtătorul de cuvînt al lui Nicolae Timofti.

De asemenea, Vlad Ţurcanu a spus că, referitor la limba română, preşedintele îşi întemeiază punctul de vedere pe părerea unanimă a mediului academic şi o decizie în acest sens a Curţii Constituţionale. „Curtea a arătat că Declaraţia de Independenţă are valoarea de text constituţional şi face corp comun cu Constituţia”, a conchis acesta.

Curentul.md precizează că astăzi un grup de deputaţi comunişti au cerut demisia preşedintelui Nicolae Timofti. Mai mult, deputaţii comunişti urmează să înregistreze la Biroul Permanent al Parlamentului o iniţiativă în acest sens.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților