[ X ]
Preşedintele Nicolae Timofti, cu daruri pentru două licee din stînga Nistrului
2 Iunie
foto: presedinte.md

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti,  a primit ieri, la Reședința de stat, un grup de elevi și profesori de la două instituții de învățămînt cu predare în limba română din regiunea transnistreană – Liceul teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol și Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Grigoriopol, transmite CURENTUL.

Şeful statului și-a exprimat admirația față de curajul și demnitatea profesorilor, care în pofida unor condiții nefavorabile, educă tinerii din stînga Nistrului în spiritul dragostei de neam și țară. Totodată, acesta a condamnat acțiunile ostile ale administrației neconstituționale de la Tiraspol față de populația vorbitoare de limbă română din regiunea transnistreană.

„Lezarea dreptului de a studia în limba maternă și interdicția difuzării posturilor de televiziune în limba română reprezintă dovada unor politici de deznaționalizare promovate de structurile ilegale din zona secesionistă, fapt pe care nu-l vom accepta niciodată”, a spus președintele țării.

În context, Nicolae Timofti  a subliniat că buna funcționare a școlilor cu predare în limba română din stînga Nistrului rămîne o prioritate a autorităților de la Chișinău.

Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol, și Eleonora Cercavschi, directorul Liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Grigoriopol, au mulțumit șefului statului pentru preocuparea față de condițiile în care funcționează cele 8 instituții de învățămînt cu predare în limba română din stînga Nistrului, subordonate Ministerului Educației de la Chișinău.

Președintele Nicolae Timofti le-a oferit elevilor cărți și rechizite școlare, iar celor două licee câte un lot de carte în limbă română.

Curentul.md precizează: În stânga Nistrului funcționează 8 școli (aproximativ 2.000 de elevi), subordonate Ministerului Educaţiei de la Chișinău, în care procesul instructiv-educativ se desfășoară în limba română, conform programelor de studii şi curriculei naţionale a Republicii Moldova.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților