[ X ]
Preşedintele APCE: Limba nu trebuie să fie o linie de separare
17 Iulie

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, a ţinut astăzi un discurs în cadrul şedinţei în plen a Parlamentului Republicii Moldova. În intervenţia sa, oficialul european a declarat că limba oficială a ţării noastre este limba moldovenească, transmite CURENTUL.

În context, Anne Brasseur a adus exemplul statului Luxemburg, a cărui cetăţean este. Aceasta a menţionat că deşi legile sînt scrise în limba franceză, primul articol din legea cu privire la limbă stipulează că limba oficială este luxemburgheza.

Deputatul liberal-reformator Ana Guţu, însă, a ţinut să o corecteze pe Anne Brasseur, precizînd că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, făcînd trimite la hotărîrea Curţii Constituţionale din 5 decembrie 2013, potrivit căreia textul din Declarația de Independență prevalează textului din Constituție (n.r. – conform textului Declaraţiei de Independenţă limba de stat a RM este limba română).

La rîndul său, preşedintele APCE, Anne Brasseur a mulţumit parlamentarei pentru că a informat-o despre modificările legislative în acest sens. „Limba nu trebuie să fie o linie de separare. Este un mijloc de comunicare”, a subliniat oficialul european.

CURENTUL.md precizează că potrivit art. 13 din Constituţia RM, „Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcţionînd pe baza grafiei latine”. Totodată, pe 5 decembrie anul trecut, Curtea Constituţională a adoptat o hotărîre potrivit căreia textul din Declarația de Independență, unde limba de stat este cea română, prevalează textului din Constituție.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților