[ X ]
[ X ]
[ X ]
Premierul român a făcut un anunţ important ce vizează Republica Moldova
25 August

Prima tranșă în valoare de 60 de milioane de euro din împrumutul acordat de Guvernul României a ajuns în Republica Moldova, iar discuțiile privind debursarea celei de-a doua tranșe vor demara după ce va fi o decizie finală a bordului Fondului Monetar Internațional (FMI). Despre aceasta a anunțat Prim-ministrul României, Dacian Cioloș, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de Prim-ministrul RM Pavel Filip, la Chișinău, transmite CURENTUL.

Cioloș a menționat că împrumutul a fost oferit Republicii Moldova pentru a progresa în domeniul economic, financiar-bancar, în domeniul justiției și alte domenii importante.

„Acest împrumut vine să deschidă calea finanțărilor externe de la FMI și Comisia Europeană. Guvernul e pe cale să semneze un acord cu FMI, ceea ce demonstrează progrese clare”, a spus Premierul României.

Totodată, el spune că un acord cu FMI e dovada că lucrurile merg în direcția corectă.

„Ce ține de a doua tranșă – data va fi discutată și cu Guvernul RM și poate să aibă loc după ce acordul de finanțare cu FMI e decis, adică după decizia bordului FMI din luna octombrie, putem discuta și modul, dar și data de debursare pentru cea de-a doua tranșă”, a subliniat Dacian Cioloș.

La rîndul său, Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că la discuțiile privind a doua tranșă se va reveni în luna octombrie. „Vom da dovadă de seriozitate și vom demonstra că utilizăm eficient acest împrumut. Argumentul cel mai important e că prima tranșă a fost debursat”, a punctat Filip.

Precizăm că, tot astăzi, Prim-ministrul român a mai spus că Guvernul de la București va continua să susțină Republica Moldova și va acorda asistență financiară în continuare pentru finanțarea a 80 de grădinițe și în acest an, va achiziționa microbuze pentru transportarea elevilor la școală, dar și va finanța proiecte pentru comunitățile locale, astfel încît să fie îmbunătățite condițiile de trai ale cetățenilor din mediul urban, dar și rural.  Cioloș a mai comunicat că este importantă și stimularea investițiilor românești în Republica Moldova. De asemenea, el a anunțat și despre deschiderea unei filiale a fondului de creditare șu garantare pentru investiți.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților