Precedentul meu material, în care am abordat tema „preţurilor” la care se vînd deputaţii din Moldova şi am făcut o comparaţie ce s-ar putea cumpăra cu aceşti bani, s-a bucurat de succes, iar unii cititori chiar au venit cu idei în acest sens. La una dintre ele aş dori să mă opresc mai jos şi anume la crearea unui Registru al tranzacţiilor şi proprietăţilor politice în Moldova.
Ideea este una simplă: deoarece în Moldova traseismul şi corupţia politică cunosc o înflorire fără precedent (cel puţin, asta reiese din ceea ce vedem şi auzim în fiecare zi), să se elaboreze (în variantă electronică) sau să se editeze (pe suport de hîrtie) un Registru în care să fie trecute toate tranzacţiile politice (la vedere sau camuflate) ce au loc în ţara noastră. Adică, ce partid, cu cine şi despre ce s-a înţeles la o etapă anume, ce politician, cu cine şi despre ce s-a înţeles într-o situaţie sau alta, care au fost costurile (estimative, neoficiale) ale tranzacţiilor, ce a rezultat din aceste tranzacţii etc. Exact ca la Bursa de Valori…
De asemenea, în Registrul respectiv ar urma să se regăsească „proprietăţile” politice ale unui sau altui politician. Adică, cine şi pe cine a cumpărat şi, cel mai important – cu cît; cine şi cui aparţine în politica moldovenească; cine au fost precedenţii „proprietari” ai partidului, politicianului „achiziţionat” (inclusiv deputaţi, primari, consilieri locali, funcţionăraşi de diferit nivel). Exact ca la Cadastru….
Un cititor a propus să mergem chiar mai departe şi, prin lege, să dăm dreptul de a aplica cu fier înfierbîntat pe fruntea politicienilor ce se vînd numele proprietarilor lor. Exact ca la robii de cîndva sau ca la unele tîrguri de animale…
Nu cred că această ultimă idee este bună, dacă e să judecăm din punctul de vedere al valorilor umane, în special al neadmiterii torturii şi tratamentelor degradante. Deşi, dacă e să luăm în calcul cum îşi bat joc şi scuipă în sufletele alegătorilor politicienii care se vînd…
Oricum, cel puţin ideea cu Registrul tranzacţiilor şi proprietăţilor politice mi se pare una destul de bună. Poate că măcar aşa îi vom face pe lacomii noştri politicieni să se gîndească de o sută de ori înainte de a-şi umple buzunarele cu bani pe seama celor care sincer au avut încredere în ei. Sau, dacă aceasta nu-i va face să se răzgîndească, cel puţin vom şti cui aparţin cu adevărat şi prin cîte „tranzacţii” politice au trecut de-a lungul „carierei” lor. Adică, e timpul să scoatem din umbră proprietarii politici. Exact aşa cum au fost scoşi din umbră proprietarii posturilor de radio şi televiziune….
Dumitru Spătaru