[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pragul electoral pentru partide ar putea fi diminuat de la 6% la 4%
20 Ianuarie
foto: vox.publika.md

Pragul electoral pentru partide ar putea fi diminuat de la 6% la 4%. Acest lucru este prevăzut de un proiect de lege trimis spre avizare Comisiei de la Veneţia şi care a fost publicat pe site-ul instituţiei.

După cum relatează CURENTUL, proiectul de modificare a Codului Electoral mai prevede diminuarea pragului pentru blocurile electorale constituite din două partide de la 9% la 7%, iar pentru blocurile electorale constituite din trei şi mai multe partide – de la 11% pînă la 9%. Pentru candidaţii independenţi, pragul electoral ar urma să rămînă de 2%.

Proiectul de lege mai prevede şi instituirea sistemului electoral mixt în Moldova, în cadrul căruia 51 de deputaţi ar fi aleşi pe liste electorale, iar 50 – în circumscripţii uninominale. Astfel, din cele 50 de circumscripţii, opt ar urma să fie create în municipiul Chişinău, trei – în autonomia găgăuză, trei – în raioanele din stînga Nistrului, două – în municipiul Bălţi, în raioanele Ungheni, Orhei, Ialoveni, Hînceşti şi Cahul, o circumscripţie la două raioane va fi creată în Basarabeasca şi Taraclia, Rezina şi Şoldăneşti, Donduşeni şi Ocniţa. În afara ţării va fi constituită o singură circumscripţie.

De notat că în Republica Moldova soseşte mîine într-o vizită de două zile o delegaţie a Comisiei de la Veneţia, care va discuta cu oficialii aspecte ce ţin de modificarea Codului Electoral.

Oxana Mititelu

Inapoi la arhiva noutaților