Chiar dacă Maia Sandu nu a ajuns Prim-ministru al Republicii Moldova, tot mai mulţi cred că ea încă nu şi-a spus ultimul cuvînt în politica moldovenească şi că ar putea oferi unele surprize în viitor. Pornind de la această constatare, dar şi de la situaţia politică concretă care este, am încercat să desenăm cîteva posibile scenarii privind viitorul politic al Maei Sandu.
Primul: Maia Sandu rămîne în PLDM şi e tratată de colegii săi de partid ca „rezerva de aur”, „arma secretă” ce va fi scoasă în prim plan la momentul oportun. Cu siguranţă, în viitorul nu chiar îndepărtat vor exista o mulţime de situaţii care vor favoriza reapariţia Maei Sandu în prim planul evenimentelor. Fie că va fi vorba de o nouă criză de Guvern, dat fiind fragilitatea coaliţiei de guvernare şi situaţia financiar-economică destul de dificilă a Republicii Moldova, fie de o eventuală criză politică legată de expirarea mandatului Preşedintelui Nicolae Timofti. Cu un om ca Maia Sandu, PLDM tot timpul va putea face faţă situaţiilor de acest gen. Totodată, Maia Sandu poate fi considerat un potenţial lider al PLDM, în cazul în care se vor adeveri informaţiile că Vlad Filat ar putea decide la un moment dat să se retragă din politică. De asemenea, în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate sau chiar în cazul următoarelor alegeri parlamentare ordinare, Maia Sandu poate deveni cap de listă, iar aceasta va însemna mult în viitoarea ecuaţie electorală.
Doi: Maia Sandu trece în noul proiect politic al ex-Premierului Iurie Leancă. Ea este aşteptată în Partidul Popular European din Moldova, congresul de constituire al căruia a avut loc recent, iar o dovadă în acest sens sînt chiar şi declaraţiile liderului PPEM, Iurie Leancă. Acesta a dat clar de înţeles că uşile formaţiunii sale rămîn deschise pentru Maia Sandu, accentuînd că ea urma să se alăture echipei şi anterior, dar a pledat pentru ocuparea în continuare a funcţiei de ministru al Educaţiei. O problemă în acest caz va fi dacă Maia Sandu ar accepta să fie doar unul din membrii echipei lui Iurie Leancă, căci, nu este exclus ca, în lumina evenimentelor politice din ultima perioadă, ea să aibă un rating mai mare decît cel al fostului Premier. O altă problemă va fi faptul că Iurie Leancă va trebui să-i dovedească Maei Sandu independenţa proiectului său politic în raport cu anumiţi politicieni. Căci, atîta timp cît există suspiciuni în acest sens, Maia Sandu poate avea anumite rezerve faţă de respectivul proiect politic.
Trei: Maia Sandu devine liderul mişcării protestatare. Tot mai mulţi analişti accentuează că, în perspectivă, Maia Sandu ar putea deveni liderul mişcării protestatare din Moldova, care, în ultimul timp, are o amploare deloc de neglijat. Iniţiatorii acesteia anunţă noi proteste de amploare la începutul lunii septembrie şi, deşi deocamdată nu e clar cu ce se vor solda respectivele proteste, este absolut evident că una din problemele cu care de confruntă această mişcare este lipsa unui lider, iar un astfel de lider lejer ar putea deveni Maia Sandu.
Patru: Maia Sandu îşi lansează propriul proiect politic. Posibilitatea unui astfel de scenariu nu poarte fi exclusă, chiar dacă Maia Sandu nu a dat deocamdată nici un motiv să se presupună acest lucru. Despre necesitatea apariţiei unor noi lideri şi a unor noi proiecte politice se vorbeşte demult, iar Maia Sandu se bucură de apreciere şi de susţinere atît în ţară, cît şi peste hotare, ceea ce este un aspect deloc de neglijat. În cazul unui astfel de scenariu, Maia Sandu le-ar crea serioase probleme lui Vlad Filat şi Iurie Leancă, deoarece un eventual proiect politic al său se va suprapune cu ceea ce reprezintă la moment din punct de vedere electoral PLDM şi PPEM.
Nu este exclus nici faptul că Maia Sandu pur şi simplu nu va mai dori să aibă de a face cu politica moldovenească şi se va retrage din prim planul vieţii publice în viitorul apropiat. Dar acesta deja nu mai este un posibil scenariu politic, de aceea nu cred că trebuie analizat. Cel puţin, nu în acest comentariu.
Dumitru Spătaru