În ultimul timp, tot mai mulți analiști, jurnaliști, bloggeri și chiar politicieni își dau cu părerea ce fel de coaliții ar putea guverna Republica Moldova după următoarele alegeri. Aceasta pentru că practic nimeni nu crede că în Moldova ar exista un partid în stare să creeze următoarea guvernare de unul singur. Dar fiind această situație, am decis să facem și noi un mic exercițiu la temă, încercînd să vedem ce formule postelectorale sînt posibile.
1) Coaliția PCRM-PD
Sondajele de opinie acordă PCRM circa 30% din voturile alegătorilor, iar PD -circa 10%. Însă, ambele partide ar putea obține un număr important de mandate de deputat la redistribuire, mai ales dacă în Parlament nu vor trece mai mult de patru partide. Dacă celelalte două partide vor fi de dreapta sau centru-dreapta (PLDM și PL), șansele unei astfel de coaliții vor fi și mai mari. În lipsa altor actori politici de stînga sau de centru, PD va fi practic unicul potențial partener de dialog în perioada postelectorală pentru PCRM și îi va putea determina pe comuniști să accepte mai multe cedări, iar aceasta va spori șansele unui mariaj politic de acest fel. Însă,cel mai probabil, o eventuală coaliție PCRM-PD va avea doar voturi suficiente pentru majoritate simplă nu și pentru alegerea Președintelui, lucru care va trebui făcut peste aproximativ un an și jumătate după alegerile parlamentare.
2) Coaliția PCRM-PLDM
Din punct de vedere teoretic, o astfel de coaliție este posibilă. La modul practic, însă sînt prea mari divergențele de opinii și de principii programatice dintre cele două partide. Or, PLDM este un partid pro-european distinct, iar PCRM în ultimii ani s-a manifestat deschis împotriva acțiunilor puterii îndreptate spre integrare europeană, pledînd pentru integrarea euro-asiatică a Republicii Moldova. Dar, dacă o asemenea coaliție s-ar constitui, ea ar avea voturi suficiente nu doar pentru a guverna țara, ci și pentru a alege un nou președinte după expirarea mandatului lui Nicolae Timofti. Or, sondajele de opinie creditează PLDM cu 18-20% în alegeri.
3) Coaliție PLDM-PD-PL
Reeditarea AIE-2 este posibilă, dacă e să luăm în calcul că sondajele acordă 6-7% Partidului Liberal. Alături de cele circa 30% sumate ale PLDM și PD, aceste procente ar asigura prevalarea opțiunii democratice, pro-europene asupra opțiunii comuniste. Mai mult ca atît, cele trei partide democratice ar fi avantajate și de redistribuirea mandatelor rămase nedistribuite după alegeri. Acestea s-ar împărți la patru și astfel o eventuală coaliție de acest fel ar lua trei din fiecare patru mandate puse în joc. O adevărată provocare pentru PLDM, PD și PL va fi dacă vor reuși aceste partide să depășească problemele din trecut și disensiunile ce au existat între ele inclusiv în timpul guvernării în comun a Republicii Moldova.
4) Coaliția PCRM cu alte partide de stînga
Unii sociologi și analiști admit ideea că astfel de partide de stînga ca PSRM, PaRUs și Partidul Regiunilor ar putea crea un bloc neformal care ar putea înregistra un rezultat frumos în alegeri. Informații despre discuțiile care se duc în acest sens se aud tot mai des. Dacă acest lucru se va întîmpla, nu poate fi exclus nici scenariul în care viitoarea coaliție de guvernare va fi constituită de comuniști și de reprezentanții altor partide de stînga. Dacă aceste partide vor merge separat și chiar dacă unul dintre ele ar accede în Parlament, o eventuală coaliție de stînga ar fi cam dificilă, deoarece aceasta ar avea un număr de mandate la limită, ceea ce ar face-o extrem de fragilă și nestabilă.
Nu este un secret că pe ultima sută de metri a campaniei electorale lucrurile se mai schimbă uneori. Ceea ce înseamnă că nu este exclus că datele problemei se pot modifica. La moment însă se pare că alte posibile variante postelectorale nu există.
Dumitru Spătaru