Pe 8 octombrie curent, un grup de reprezentanţi ai ONG-urilor din agricultură şi doi producători agricoli au susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a fost abordată problema comercializării recoltei de fructe, problemă impusă de embargoul rusesc la exportul de mere în această ţară. Ministerul Agriculturii nu neagă existenţa problemelor, dimpotrivă, intervine şi întreprinde toate măsurile pentru a găsi soluţiile potrivite, transmite CURENTUL.
Astfel, pomicultorilor au fost alocate compensaţii de 138 mln de lei, care urmează a fi repartizaţi începând cu 15 octombrie, curent. Prin eforturile Guvernului s-au identificat pieţe de desfacere a fructelor în Uniunea Europeană, Belarus, Kazahstan, Turcia şi alte ţări. Această activitate continuă prin tratative şi întrevederi, care se vor solda cu alte, noi direcţii de export a fructelor.
Ministerul Agriculturii a anunţat licitaţii publice pentru achiziţionarea fructelor, dar la aceste licitaţii s-au prezentat doar agenţii economici din 8 raioane, care au încheiat contracte de livrare a merelor în medie cu 5 lei pentru un kilogram. Ceilalţi pomicultori, din mai mult de 25 de raioane, inclusiv şi din raioanele de nord, unde-s mai multe livezi, nu s-au prezentat la licitaţii, preferând să se frăsuiască că n-au pieţe de desfacere, în loc să depună un efort pentru a căuta soluţii.
Ministerul Agriculturii, împărtăşeşte îngrijorarea organizaţiilor non guvernamentale expuse în cadrul conferinţei de presă, privind finanţarea nesatisfăcătoare a agriculturii, demonopolizarea pieţei produselor petroliere şi adoptarea legii cu privire la impozitul consolidat, proiect elaborat de altfel de minister.
Elena Mocreac