[ X ]
[ X ]
[ X ]
Politicienii din Moldova și fundul Pippei Middleton
11 Mai

Urmăresc cu atenție subiectele care se bucură de succes la publicul din Republica Moldova și, de multe ori, rămîn pur și simplu uimit de preferințele consumatorului de informație autohton. Spre exemplu, în ultimele zile, de un real succes la consumatorii de informație din Moldova s-a bucurat o știre despre „scandalul de la Casa Regală a Marii Britanii”, care a avut-o ca protagonistă pe Pippa Middleton, sora ducesei de Cambridge. Esența scandalului a fost că Pippa Middleton chipurile ar fi purtat „un fund fals” la nunta surorii sale cu prințul William.

Poate o să vă mire, dar să știți că acest „subiect fierbinte”, cel puțin pe on-line, s-a bucurat de un succes mai mare decît știrile despre liberalizarea regimului de vize dintre Moldova și UE, decît marșurile socialiștilor și comuniștilor cu ocazia zilei de 1 mai, decît „declarațiile incendiare” ale liberalilor despre situația de la Banca de Economii etc. Iar astfel de subiecte ca scandalul dintre ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare și ministrul Economiei, esența căruia este că Moldova ar putea pierde circa 68 milioane de euro, nu s-a bucurat de succes nici măcar 10% în raport cu numărul de vizualizări a materialului despre fundul Pippei Middleton.

Eu nu mă grăbesc să acuz nici presa din Republica Moldova, dar nici pe consumatorii de informație. Deoarece sîntem în an electoral, mă interesează alt aspect – impactul mesajelor politicienilor versus alte subiecte de interes public. Spre exemplu, mi-e tare interesant cum ar reacționa consumatorii de informație din Republica Moldova dacă vre-un politician de la noi lua atitudine față de „scandalul de la Casa Regală”;  „s-ar cere” în prietenii Pippei Middleton pe rețelele de socializare, iar ulterior s-ar lăuda cu asta; sau, urmînd ultima modă, ar găsi o posibilitate pentru a-și face un selfie pe fonul fundului Pippei Middleton. O idee ar fi chiar să o invite pe vestita britanică în Moldova, pentru ca moldovenii să se convingă pe viu dacă e adevărat sau fals fundul ei. Oricum sîntem în an electoral și mulți străini ne vor vizita țara invitați de politicienii noștri. De ce să nu vină şi Pippa Middleton? Interesant, care ar fi scorul electoral al unui politician din Moldova care ar miza pe astfel de trucuri?

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților