Perioada campaniei electorale, pe bună dreptate, poate fi considerată o perioadă cînd politicienii, în special liderii de partide, trebuie să-şi amintească de mitologia greacă, în special de războiul troian. Or, acea poveste veche de mii de ani devine cît se poate de actuală anume în astfel de perioade.
Vă mai amintiţi legenda despre Troia şi cum a căzut această cetate, după ce a reuşit să reziste ani în şir asediului grecilor? Datorită unui vicleşug al grecilor, care i-au făcut pe locuitorii Troii să creadă în sinceritatea lor şi să accepte drept dar un cal din lemn uriaş în care stăteau ascunşi ostaşi greci. În toiul nopţii, aceştia au ieşit din ascunzişul lor şi au atacat Troia din interior, incendiind-o, iar ulterior distrugînd-o din temelie.
Veţi întreba ce are aceasta cu politica moldovenească? La fel cum locuitorii cetăţii Troia au crezut în sinceritatea grecilor şi au acceptat ceva ce avea să-i ducă la pierzanie, tot aşa şi unii lideri de partide de la noi cred în sinceritatea unor falşi amici, îi includ în listele electorale, fără a bănui că de fapt la mijloc e un început de trădare, care ar putea să-i coste mult în viitor, dacă nu chiar totul.
În Republica Moldova practic nu a existat nici un partid care să nu fi inclus vre-odată în listele sale electorale sau să nu fi înaintat la funcţii publice cîte un „cal troian” sau chiar mai mulţi. Acesta (aceştia) la fel ca grecii din mitologicul cal troian au stat cuminţi pînă la momentul stabilit, cînd, scoţîndu-şi săbiile, s-au năpustit asupra celor ce au crezut în sinceritatea lor. În unele cazuri, cei care au fost pe post de „cal troian” au reuşit să-şi distrugă foştii colegi, iar în alte cazuri – le-au provocat pagube (de ordin politic) enorme.
Practic toate partidele cît de cît importante din Moldova s-au confruntat cu acest fenomen al „calului troian”: şi PDAM, şi PCRM, şi PD, şi PLDM, şi PL etc. Toţi recunosc că această problemă există şi încearcă să lupte cu ea cum pot. Unora le reuşeşte acest lucru, altora – mai puţin. Dar toţi sînt de acord că fiecare mare trădare începe din momentul în care se face o listă electorală, are loc o delegare a cuiva la careva funcţie. Deci, dacă acum sîntem la debutul campaniei electorale, putem spune că traversăm perioada în care se confecţionează şi se plasează „caii troieni” în diverse tabere politice. Cînd aceştia se vor „developa”, rămîne de văzut.
În această situaţie, stimaţi lideri de partide şi stimaţi membri ai organelor de conducere a partidelor, nu putem decît să vă îndemnăm să fiţi vigilenţi. Căci ceea ce semănaţi acum, veţi culege poate chiar mîne! Şi dacă, potrivit unei versiuni, au existat supravieţuitori ai măcelului din Troia, care au creat ulterior Roma, nimeni nu vă garantează că veţi supravieţui şi voi atacurilor „cailor troieni” pe care-i creşteţi acum şi că veţi reuşi să creaţi noi cetăţi (politice) care se vor bucura de succes.
Dumitru Spătaru