Moșul a fost generos cu unele partide sau, mai bine zis, cu politicienii care controlează aceste partide – ei s-au pricopsit cu cîteva milioane de lei în plus peste noapte. E vorba de prevederile legale privind finanțarea partidelor care au intrat în vigoare exact în momentul în care întreaga țară bea cupa de șampanie cu ocazia venirii Anului Nou.
Calculele preliminare arată că, doar în baza rezultatelor alegerilor locale generale de anul trecut, partidele vor primi, după cum urmează: PLDM și PD – cîte 8,7 milioane lei, PCRM – 3,3 milioane lei, PSRM – 3,1 milioane lei, PN – 2,5 milioane lei, PL – 2,2 milioane lei, iar blocul cu care a mers în alegeri Iurie Leancă – 1,4 milioane lei. La aceasta ar mai fi de adăugat că PSRM, PLDM, PCRM, PD și PL vor mai împărți între ele alte circa 30 milioane lei, conform rezultatelor înregistrate în alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Adică, PSRM ar mai primi încă circa 7,5 milioane, PLDM – circa 7 milioane etc.
O analiză sumară a acestor date arată că două partide din Moldova vor ridica în acest an peste 15 milioane de lei din bugetul de stat, altele două – cîte circa 10 milioane fiecare, un partid – în jur de cinci milioane de lei etc.
Incontestabil, Republica Moldova are nevoie de o astfel de lege, deoarece finanțarea partidelor din bugetul de stat e și o garanție că va scădea dependența formațiunilor politice de anumiți „finanțatori” cu interese ascunse și va spori atașamentul politicienilor față de cetățeni. Dar au oare dreptul moral politicienii noștri să ridice acești bani acum, cînd sărăcia a atins cote inimaginabile, cînd, din cauza politicienilor, în 2015 am dus-o dintr-o criză în alta, acesta fiind cel mai „negru” an din istoria statului independent Republica Moldova, cînd cei din Parlament și din Guvern nu au fost capabili măcar să asigure adoptarea la timp a Legii bugetului pentru anul curent (buget din care ei vor beneficia direct) etc.? Eu cred că nu au acest drept.
Dar aceasta nu înseamnă că trebuie din nou să amînăm intrarea în vigoare a unei prevederi legale atît de importante, așa cum s-a făcut constant în ultimii ani. Partidele trebuie să beneficieze de acești bani, dar, dacă au obraz, trebuie să anunțe oficial că vor dona fiecare bănuț primit din buget în acest an la case de copii, la aziluri, în alte scopuri caritabile. Aceasta va fi și un fel de mia culpa din partea partidelor politice din Moldova, dar și o solidarizare parțială cu poporul, care continuă să sărăcească în timp ce politicienii se îmbogățesc.
Credeți că există măcar un partid în Moldova care ar putea urma acest îndemn? Să vedem…
Dumitru Spătaru