[ X ]
[ X ]
[ X ]
Politicieni decorați cu medalii și titluri
14 Februarie
foto: actualitati.md

Mulți dintre politicienii de la Chișinău au primit pe parcursul timpului diferite titluri, și medalii, semn de recunoştinţă şi apreciere deosebită față de stat. Distincţiile de stat se conferă cetăţenilor R. Moldova, întreprinderilor, instituţiilor, organizaţiilor, colectivelor de creaţie, unităţilor militare.  La fel, și cetăţenilor străini şi apatrizilor, întreprinderilor, instituţiilor, organizaţiilor şi colectivelor de creaţie din statele străine. 

După cum comunică Curentul.md, Ordinul Național „Steaua României”, este cea mai înaltă distincție care i s-a oferit deputaţilor liberali – Valeriu Munteanu, Ana Guțu, Boris Vieru, Gheorghe Brega și Corina Fusu – „pentru contribuţie la recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a Republicii Moldova”. Ordinele au fost înmînate de către președintele României, Traian Băsescu.

Cu „Ordinul Republicii” au fost decorați deputații Mihai Ghimpu și ex-deputatul Vladimir Darie – în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite faţă de stat, Vlad Filat, Dumitru Diacov –  „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în promovarea valorilor democratice. Decorațiile au fost înmînate de președintele R. Moldovei, Nicolae Timofti.

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a fost decorat de Casa Regală română, cu „Ordinul Coroana României” în grad de cavaler. Primarul a fost decorat pentru „întreaga sa activitate, pusă în slujba locuitorilor Chişinăului, a economiei, culturii şi bunăstării urbei sale.

Prim-ministrul Iurie Leancă a primit Insigna de Comandor al Ordinului „Meritul Republicii Italiene” pentru efortul depus la dezvoltarea relațiilor bilaterale atât pentru perioada cât a deținut funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Decoraţiile şi diploma i-au fost înmânate de către Enrico Nunziata, Ambasadorul Republicii Italiene în țara noastră.

Deputatul Partidului Democrat, Marian Lupu a fost decorat cu o medalie emisă special cu ocazia celor 20 de  ani de  la crearea armatei naționale. Distincția i-a fost înmînată de către ministrul apărării, Vitalie Marinuța.

Şefa diplomaţiei moldoveneşti, Natalia Gherman, a fost decorată cu Premiul de Excelenţă din partea Institutului European din România (IER).  De asemenea, a fost decorată cu „Ordinul Regal Steaua Polară”, de către directorul IER, Gabriela Drăgan.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților