[ X ]
[ X ]
[ X ]
Politica bugetar-fiscală-vamală – adoptată în lectură finală
17 Iunie

Parlamentul a adoptat astăzi în lectura a doua politica bugetar-fiscală-vamală, transmite CURENTUL.

La capitolul impozitul pe venit, se prevede majorarea termenului de reportare a pierderilor rezultate din activitatea de întreprinzător, de la 3 ani la 7 ani, cu excluderea eşalonării acestora în părţi egale, în vederea susţinerii agenţilor economici în partea ce ţine de perioada de recuperare a investiţiilor şi pierderilor suportate în cadrul desfăşurării activităţii de întreprinzător.

La capitolul accize se prevede majorarea cotelor accizelor stabilite în sume fixe prin ajustarea acestora la rata inflaţiei prognozată pentru anul 2016 (10,5%). De asemenea, se prevede majorarea cotelor accizelor la produsele petroliere importate şi/sau livrate pe teritoriul Republicii. Paralel cu aceasta, se prevede majorarea cotei accizului pentru ţigaretele cu filtru şi fără filtru.

O altă măsură ce se propune este introducerea impozitului pe avere pentru persoanele fizice – proprietari ai bunurilor imobiliare (cu excepția terenurilor) pe teritoriul Republicii Moldova, care au o suprafață mai mare de 120 m2 și valoarea estimată, apreciată de către organele cadastrale teritoriale ce depășește 1,5 milioane de lei. Baza impozabilă a bunurilor imobiliare constituie valoarea estimată a acestor bunuri, apreciată de către organele cadastrale teritoriale. Cota impozitului va constitui 0,8% și se va aplica asupra bazei impozabile.

O altă măsură prevede introducerea impozitului pe autovehicule în sistemul taxelor locale, cu excluderea taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova din sistemul taxelor rutiere.

O altă măsură prevede majorarea cotelor taxei pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova (vinieta) pentru autovehiculele care se  află  pe teritoriul Republicii Moldova o perioadă mai mare de timp.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților