[ X ]
[ X ]
[ X ]
PLDM şi PDM vor să extindă dialogul privind crearea coaliţiei de guvernare
13 Ianuarie

Negocierile privind crearea coaliţiei de guvernare dintre Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Partidul Liberal (PL) s-au blocat din cauza a două cerinţe ale liberalilor, care nu sunt acceptat de celelalte două formaţiuni, transmite CURENTUL cu referire la o declaraţie a liderului PLDM, făcută după o nouă rundă de negocieri.

Potrivit sursei, PL cere împărţirea celor trei funcţii importante în stat (Preşedintele ţării, Premier şi Preşedintele Parlamentului), dar şi renunţarea la statutul de neutralitate prevăzut în prezent în Constituţia Republicii Moldova.

Astfel, acesta spune că ţara are nevoie să fie guvernată și crede că ar trebui să înceapă să dialogheze și cu cei din PCRM. „Acest dialog este necesar. O formulă care vizează alegerea președintelui Republicii Moldova, care presupune existența a 61 de mandate în Parlament necesare. Noi considerăm că funcția de Președinte al Republicii Moldova nu poate fi partajabilă”, a menţionat liderul PLDM, Vlad Filat.

La rîndul său, liderul PDM a declarat că după mai bine de 40 de zile nu au fost înregistrate progrese practic deloc.

„Ceea ce mă face să declar necesitatea de extindere a acestui dialog. Un subiect principial este insistența colegilor de la PL ca să fie partajate cele trei funcții supreme în stat. Noi, în mod evident, venim cu alte poziții că funcția de șef în stat nu poate fi supusă partajării. Pentru care motiv începând de astăzi sau de mâine noi trebuie să extindem formatul discuțiilor”, a adăugat democratul.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților