[ X ]
[ X ]
[ X ]
Platforma „Demnitate şi Adevăr” a primit o nouă ofertă
16 Septembrie

Platforma Social-Democrată și-a expus astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, poziția față de acțiunile liderilor Platformei „Demnitate și Adevăr” și le-a făcut o ofertă, transmite CURENTUL.

Reprezentanții platformei au anunțat că, anterior, au colaborart cu unii membri ai platformei „Demnitate și Adevăr”.

”Am acceptat inițiativa lansată de Platforma DA, la 7 iunie 2015, privind inițierea unui dialog cu partidele extra-parlamentare în scopul creării unui pilon politic solid, care va fi  partener al societății civile în eventuale alegeri parlamentare anticipate. Am participat la 3 ședințe cu scopul de a identifica acest pilon, dar, în momentul în care am făcut propuneri concrete, liderii Platforma DA, dar nici alte partide extra-parlamentare, din păcate  nu au dorit la modul serios să constituie un asemenea pilon”, a precizat Mihai Petrache, liderul partidului Uniunea Centristă .

Totodată, reprezentanții Platformei Social-Democrate și-au reiterat sprijinul față de protestul organizat în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). ”Noi suntem adepții dreptului cetățenilor, ai societății civile în ansamblu, de a se revolta, de a protesta împotriva politicilor guvernării. Am salutat acest protest, am susținut și  susținem toate revindecările inițiate, dar considerăm că Platforma DA deja a trecut la o nouă etapă și, într-un fel, se folosește de protestatari în noul proiect politic”, a punctat Petrache.

În același context, reprezentanții Platformei Social-Democrate au venit cu o propunere concretă pentru Platforma DA.

”Considerăm că, înlăturarea unora de la guvernare și înlocuirea cu alții nu este o soluție. Propunem să reluăm discuțiile, să fie organizat un referendum național de modificare a Constituției R. Moldova,  prin care vom schimba modul de guvernare a țării. Considerăm că partidele politice, pe viitor, nu ar trebui să mai propună în funcții deputații, ci conducerea să fie formată din oameni simpli, din sate și raioane, că doar ei știu adevăratele probleme”, a afirmat Victor Șelin, liderul Partidul Social Democrat din Moldova .

Liderul Partidului Societății Progresiste, Marin Livădaru a precizat că, această idee este una inovativă.

”Va fi un sistem de rotație, unde vom crea un organ care va reprezenta puterea poporului. Acest organ se va numi ”Sfatul Țării”. Membrii acestui organ vor avea un mandat și vor fi la conducere prin rotație, în așa mod nici un oligarh nu va putea uzurpa puterea”, a afirmat Livădaru.

În final, membrii Platformei Social-Democrate au afirmat că, indiferent de reacția și atitudinea Platformei DA vor insista asupra acestei idei, care va schimba radical sistemul de guvernare al R. Moldova.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților