Orice gest al României în relaţiile cu Republica Moldova va fi mai bine calculat. Declaraţia a fost făcută de Dan Dungaciu, preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN), în cadrul dezbaterii cu tema „Fondul Moldova – Planul Marshall al României pentru Republica Moldova”, transmite CURENTUL.
„Ceea ce s-a petrecut în Republica Moldova a ridicat nivelul de alertă politică. Fondul Moldova a venit pe fonul unei lipse de imaginaţie în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, nimeni nu mai ştie cum să livreze un ajutor Republicii Moldova. Fondul Moldova vrea să sprijine companii din România care vor să investească în Republica Moldova, să le minimizeze riscurile şi să le protejeze politic”, a declarat Dungaciu.
Acesta a specificat că, Fondul Moldova este bazat pe investiţii strategice. „E orientat pe business, pe profit. Pînă acum nu este nici o investiţie consistentă a României în Republica Moldova. Aceste investiţii sunt necesare. E nevoie de investiţii din afară care să pună în ordine mediul de business”, a adăugat Dan Dungaciu.
La rîndul său, analistul economic Petrişor Peiu a spus că, nu este normal ca economia RM să se bazeze doar pe asistenţă financiară externă şi remitenţele propriilor cetăţeni care muncesc peste hotare.
„Este clar că România are foarte mari dificultăţi de a acorda împrumuturi Republicii Moldova. Nu poţi să dai împrumut unui stat care nu are acord cu FMI. Totodată, România este unica care poate oferi o soluţie pentru moment”, a spus acesta.
Potrivit analistului, investiţiile se vor face în trei tipuri de active: obligaţiuni emise de către Republica Moldova şi/sau de către municipiul Chişinău; cumpărarea de active de pe teritoriul Republicii Moldova; investiţii greenfield (investiţii de la zero şi care generează proiecte funcţionale) realizate pe teritoriul Republicii Moldova.
„Dorim ca România să devină principalul învestitor al RM. Probabil că acest fond nu atinge profitabilitatea pe care o au alte fonduri într-un termen rezonabil. Pe de altă parte cîştigul politic ar putea fi enorm”, a conchis Petrişor Peiu.
Adrian Platon