[ X ]
[ X ]
[ X ]
PL va vota: Nu mai putem şi nu avem dreptul să chinuim oamenii!
10 Martie

Partidul Liberal (PL) va vota pentru legea privind reforma administrativ-teritorială. Declaraţia a fost făcută de liderul PL, Mihai Ghimpu, în cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă, transmite CURENTUL.

„Vom vota. Nu mai putem şi nu avem dreptul să chinuim oamenii. Noi avem un aparat birocratic foarte mare. De aici nu avem bani, dar de colo, dacă facem o comparaţie, pe timpul judeţului, de exemplu, în judeţul Chişinău erau cinci raioane – Străşeni, Ialoveni, Criuleni, Anenii Noi şi Chişinăul – şi era un aparat de 200 de funcționari, acum la fiecare raion sunt câte 200, ba chiar câte 300. Deci, în loc de 200 avem 1000. Dar în afară de salariu, aceşti cetăţeni ies la pensie şi atunci creşte şi fondul de pensie. Eu cunosc la sigur că Banca Mondială, Fondul Monetar nu vor mai închide ochii ca noi să cheltuim banii aiurea, neavându-i”, a spus Ghimpu.

Potrivit politicianului, oamenii nu trebuie să se teamă de această reformă.

„Noi trebuie să procedăm ca un bun gospodar când ai – cheltui, când nu ai, te uiţi de unde, în primul rând, trebuie să tai din cheltuieli. Nu trebuie oamenii să se teamă de această reformă. Noi trebuie să oferim cetăţeanului posibilitatea să rezolve toate problemele la primărie, să nu alerge la raion şi la Chişinău. Aceasta și înseamnă descentralizare, mai aproape de oameni, când cetăţeanul îşi rezolvă problema în cadrul primăriei, dar nu din satul din marginea raionului să alerge la raion”, a conchis Ghimpu.

CURENTUL.md precizează: Potrivit legii, începînd cu data alegerile locale generale din anul 2015 urmau să fie instituite „consilii sectoriale” şi „primării sectoriale” în sectoarele municipiului Chişinău. Pe 27 februarie, anul curent, însă, Parlamentul a adoptat în ambele lecturi un proiect de lege, potrivit căruia acest lucru urmează să se întîmple în 2019.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților