[ X ]
[ X ]
[ X ]
PL va cere Parlamentului interzicerea utilizării simbolului „Panglica Sfîntului Gheorghe”
13 Martie

Fracțiunea Partidului Liberal (PL) va cere Parlamentului interzicerea utilizării simbolului „Panglica Sfîntului Gheorghe”. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Codului contravenţional al Republicii Moldova nr. 218-XVI din 24 octombrie 2008, prin introducerea noii componențe de contravenție care sancționează utilizarea simbolului panglica Sfântului Gheorghe, transmite CURENTUL cu referire la un comunicat al partidului.

Liberalii spun că, în perioada sovietică, cele trei distincții au fost interzise de către autoritățile comuniste, întrucât ele ar fi reprezentat țarismul, astfel, din 1917 până în 1992,  panglica nu a fost utilizată pe aceste distincții. În 2005, la inițiativa unor organizații din Federația Rusă, panglica Sfântului Gheorghe a fost instituită ca simbol al Zilei Victoriei asupra Germaniei Naziste.

„Deoarece acest simbol a fost interzis în perioada sovietică, el nu are nimic comun cu Ziua Victoriei asupra Germaniei Naziste, astfel acesta este un simbol fals al celui de-al doilea Război Mondial din 1941-1945. Evenimentele din ultima perioada din estul Ucrainei prezintă foarte clar care este scopul acestei panglici. Marea majoritate a separatiștilor și adepților federalizării Ucrainei consideră că simbolul care-i reprezintă este panglica Sfântului Gheorghe. Astfel, acest simbol a devenit simbolul separatismului, fărădelegii, haosului, instabilității și a sutelor de victime omorâte de separatiști”, se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova, în scopuri culturale, sociale și politice a simbolului panglica Sfântului Gheorghe, simbol promovat de către separatiști reprezintă un pericol eminent pentru integritatea Republicii Moldova.

„Chiar și statele Belarus și Kazahstan, care au semnat cu Federația Rusă crearea Uniunii Vamale Euro-asiatice, au interzis utilizarea pe teritoriile sale a panglicii Sfântului Gheorghe. Urmare a celor expuse, este necesar de a interzice utilizarea panglicii bicoloră negru–oranj, panglica Sfântului Gheorghe, pentru a înlătura tensiunea socială și politică provocată de acest simbol”, susţin liberalii.

Aceştia fac trimitere şi la o opinie exprimată de Comisia de la Veneția și Oficiul OSCE pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului. „Statele nu sunt împiedicate să interzică sau chiar să incrimineze penal utilizarea anumitor simboluri sau promovarea anumitor ideologii. Din aceste considerente, utilizarea acestui simbol urmează de a fi interzis, iar persoanele care nu se conformează trebuie să fie sancționate contravențional”, se mai menţionează în comunicat.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților