Liberalii consideră că doar o parte din modificările la Legea privind Codul Audiovizualului, înaintate de mai mulţi deputaţi democrați și libera-democrați, sunt binevenite. Astfel, membrii PL susțin partea ce ține de securizarea spațiului informațional din R. Moldova de propagandă, minciună și manipulare, transmite CURENTUL.
Prim-vicepreședintele PL, deputata Corina Fusu a spus că, liberalii sunt extrem de îngrijorați de această inițiativă legislativă, care pretinde a proteja spațiul informațional din R. Moldova, de propaganda și manipularea de către televiziunile retransmise pe teritoriu țării. Potrivit ei, aceasta de fapt urmărește alte scopuri.
„În proiect este menționat că, fiecare radiodifuzor este obligat să aibă producție autohtonă cel puțin 8 ore, dar elimină aliniatul 3 din art. 11 care spune că conținutul autohton și în limba română către 1 ianuarie 2010 va fi numai puțin decît 80%. Deci, Codul Audiovizualului nu se respectă din 2010 și astăzi coaliția vor să reducă emisiunile în limba romană de la 80% la doar 30 %”, a afirmat ea.
Totodată, Corina Fusu susține că, cel mai grav ce se ascunde în acest proiect de lege este faptul că se limitează extrem de mult libertatea de exprimare.
„Moderatorii programelor audiovizuale sunt obligați să solicite invitațiilor săi probarea acuzațiilor. În lipsa acestor probe, moderatorul oprește discuția. Astfel, dacă invitații nu vor avea o probă nu vor avea posibilitatea să-și expună opinia”, a subliniat deputatul.
Liberala susține că, modificări vor fi făcute și la o lege considerată de către experții internaționali ca una extrem de pro-europeană – Legea cu privire la libertatea de exprimare.
„În modificarea propusă se enunță că autorul informațiilor răspîndite prin orice mijloc de informații trebuie să fie individualizat și identificabil. Prin aceasta se încalcă o normă internațională cu privire la nedivulgarea surselor de informare. Foarte mulți jurnaliști din lumea întreagă au cîștigat procese la CEDO atunci cînd nu au dorit să divulge sursa de informare”, a spus Fusu.
Potrivit lor, o altă modificăre respectivă ascunde și interese economice.
„Se fac modificări și la un alt art. prin care se interzice radio difuzorilor publici, la noi este doar Teleradio Moldova, să plaseze publicitate, plasare de produse și teleshopping, cu excepția publicității sociale și electorale. Astfel, instituția vizată va fi întotdeauna direct dependentă de cei care sunt la guvernare”, a mai spus Fusu.
Andriana Cheptine