La o întrevedere între viceministrul Justiției, Sabina Cerbu cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene în RM, Pirkka Tapiola s-a discutat despre rincipalele aspecte ce ţin de reforma justiției, fiind trecute în revistă realizările şi schimbări pozitive care au avut loc în sistemul judiciar, transmite CURENTUL.
Potrivit Sabinei Cerbu, Ministerul Justiției elaborează politici în domeniu, coordonează și monitorizează implementarea tuturor acțiunilor prevăzute în Strategia de reformare a sectorului justiției. ”Am adoptat un amplu pachet de legi anticorupție, care presupune reducerea imunităţii judecătorilor și sancțiuni mai aspre pentru fapte de corupţie, confiscarea averii extinse etc. Alte instrumente, precum testul de integritate pentru angajaţii organelor de drept, deja funcționează și sunt rezultate îmbucurătoare. Acum se lucrează intens asupra proiectelor de lege, care urmează a fi definitivate conform Matricei de politici pe care o avem”, a mai adăugat viceministrul Sabina Cerbu.
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a apreciat înalt reformele demarate în sistemul judiciar și politicile promovate de Ministerul Justiției în vederea edificării unui stat de drept, fără corupție.
”Uniunea Europeană va susţine în continuare aspiraţiile pro-europene ale Republicii Moldova și va oferi sprijinul și asistența necesară pentru a duce reformele din justiție până la capăt. Este o reformă complexă, dar am remarcat că este comunicare între instituții. Calea este dificilă, nu negăm acest lucru, mai ales când cetățenii au o percepție negativă față de actul justiției. Este foarte greu să schimbi această părere”, a conchis Pirkka Tapiola.
La fel, în cadrul întrevederii sau abordat alte subiecte, s-au regăsit aspecte legate de misiunea europeană de asistență pentru judecători, procurori și ofițeri ai Centrului Național Anticorupție, transferul de bune practici europene, reforma procuraturii, transparența decizională etc.
Elena Mocreac