[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pirkka Tapiola: UE recomandă revizuirea Constituției
30 Martie

Uniunea Europeană a făcut mai multe recomandări-cheie Republicii Moldova pentru a înregistra progrese în continuare. Acestea au fost expuse în cadrul unei conferințe de presă susținută de șeful delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, cu ocazia prezentării raportului de progres al Republicii Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, transmite CURENTUL.

Oficialul a spus că în mare parte, recomandările UE se repetă, dar sunt la fel de importante în continuare.

“UE recomandă revizuirea Constituției pentru a preveni eventuale blocaje politice, având în vedere că anul viitor va avea loc alegerea președintelui; continuarea creșterii transparenței proprietății mass-media și adoptarea unui nou Cod al audiovizualului; consolidarea domeniului drepturilor umane; intensificarea luptei anticorupție; desfășurarea de alegeri libere și corecte; finanțarea transparentă a campaniilor electorale; eliminarea și evitarea atacurilor raider și problemelor din domeniul bancar; etc.”, a explicat Pirkka Tapiola.

Diplomatul a spus că UE așteaptă să vadă un angajament puternic din partea clasei politice de la Chișinău și implementarea Acordului de Asociere.

“Moldova poate deveni o democrație prosper prin modificarea, îmbunătățirea politicilor interne și implementarea reformelor necesare. Progresul este posibil doar prin justiție, mass-media transparentă, luptă anticorupție și altele”,a declarat șeful Misiunii UE.

În urma raportului prezentat, progresele înregistrate de RM în ultima perioadă au fost apreciate ca nesemnificative, la „limită critică”. “Dacă va fi angajament puternic din partea clasei politice și se vor depune eforturi, Moldova va face pași pe calea corectă”, a subliniat oficialul.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților